Megnyílt a világ első robotkávézója

robotkávézó cafe x
Vágólapra másolva!
A Facebook első komoly támogatója, Peter Thiel is befektetett abba a robotkávézóba, amely nemrég nyílt meg San Franciscóban. A Cafe X nevű, büfészerű kávézóban egyetlen robotkar készít el óránként akár 120 kávét is.
Vágólapra másolva!

A világ első kávézója még 1555-ben nyílt meg, négy évszázaddal később pedig eljött az első olyan kávézó, amiben már nincsen egyetlen emberi barista sem. Az egyik San Franciscó-i plázában található Cafe X nevű kávézóban már

egy robotkar készíti a lattéket és a különféle koffeines kávéitalokat.

Az üzlet ötletgazdája és alapítója, a 23 éves Henry Hu szerint a baristák idejének nagy részét az teszi ki, hogy mozgatják a bögréket az eszpresszók készítése közben, ez adta az ötletet, hogy a folyamatot automatizálja, ezáltal felgyorsítsa. A plázában nyitott kicsike üzlet valójában egy büfészerű kioszk, ahol egyetlen robotkar végzi a feladatokat.

Van lehetőség arra is, hogy a vásárló előre megrendelje a kávét egy alkalmazáson keresztül, és rögtön kifizesse a nedűt. Mire megérkezik, már csak a rendelés kódját kell megadnia, majd megkapja a friss kávét. A robot a rendelések összetettségétől függően 100-120 kávét tud elkészíteni óránként.

Az ötletet 5 millió dollárral támogatták a befektetők, többek közt Peter Thiel, a Facebook első komolyabb támogatója is. Hu tervei közt szerepel a terjeszedés, még több robotikus kioszkot szeretne építeni az Egyesült Államokban.

A vendéglátással foglalkozó startupok közül többen is a robotokra fókuszálnak, melyekkel csökkenthetik a költségeket. A Zume Pizza tavaly szeptemberben nyílt meg, a rendelések kiszállítását bízták robotokra. Mind a pizzéria, mind a Cafe X profitál abból, hogy egyre élénkebb az érdeklődés az automatizáció és a robotika iránt.

Nem mellesleg a költségek csökkentésének köszönhetően a vásárlók is alacsonyabb árakra számíthatnak, a robotkávézóban például a San Franciscó-i átlagárak feléért vásárolhatnak kávét.