Sorra verte el az embereket a mesterséges intelligencia

mesterséges intelligencia poker
carnegie mellon university
Vágólapra másolva!
Újabb mérföldkövet sikerült elérni a mesterségesintelligencia-fejlesztésben: egy gépagy pókerben verte el a legjobb játékosokat.
Vágólapra másolva!

Első alkalommal sikerült elérnie egy mesterséges intelligenciának azt, hogy profi pókereseket verjen meg. A Libratus nevű gépagyat a Heads-Up No-Limit Texas Hold'em nevű pókerváltozat játszására fejlesztették ki a Carnegie Mellon Egyetem kutatói, és több ezer mérkőzés során tanulta meg finomítani technikáját.

Libratust végül élesben is bevetették egy húsznapos pókertorna keretén belül, ahol az emberi faj profijaival csapott össze, többek közt Jason Les, Dong Kju Kim, Daniel McAulay és Jimmy Chou játékosokkal.

Őket is lenyűgözte az, ahogy

a program felismerte a fejlett stratégiákat, és keverte a különféle játékstílusokat.

Profi pókeresek csaptak össze a géppel Forrás: Carnegie Mellon University

A huszadik nap végén már meglehetősen jól áll a gépagy: több mint 1.776.250 dollárt nyert volna el ellenfeleitől, ha valós pénzben játszik.

Libratus készítői szerint ez egy újabb mérföldkő a mesterségesintelligencia-kutatásban. Eddig már szinte minden összetettebb játékhoz tudtak írni olyan szoftvert, ami túlszárnyalta az emberi teljesítményt.

Kezdődött az a sakkal, majd tavaly a gó játék bajnokait sikerül legyőznie a Google Alpha Go gépagyának. Már csak a póker maradt, mivel az különösen nagy kihívást jelentett eddig a szoftverek számára: ugyan rengeteg a kombináció és a lehetséges lépés, de sokkal kevesebb információ áll rendelkezésre a taktikázáshoz.

Korábban már volt próbálkozás arra, hogy a kártyában álljon ki egy gép az emberek ellen, de a Claudico nevű szoftvert 2015-ben elbukta a kihívást.