Megszűnnek a roamingdíjak nyáron az EU-ban

2017.02.01. 16:13

Az Európai Unió intézményeinek tárgyalói megegyeztek a roamingdíjak június 15-től érvényes nagykereskedelmi árairól – közölte az Európai Bizottság szerdán. Az előfizetők számára júniustól az otthoni előfizetői díjak lesznek érvényesek.

2017. június 15-én megszűnnek az unió tagállamain belül érvényes roamingdíjak, és minden hívás, sms-küldés vagy internetezés esetében az otthoni előfizetői díjak lesznek érvényesek.

Kivételt ez alól a folyamatos külföldi mobilhasználat képez, amelyet az uniós bizottság 4 hónapon túli idegen országban való tartózkodásban határozott meg.

A folyamatosan külföldinek minősített mobilhasználat esetén a szolgáltatók a nagykereskedelmi árakat alkalmazhatják a felhasználók pótdíjazása esetében, azaz hanghívásokkor percenként 3,2 eurócentet, sms-enként 1 eurócentet, az adatforgalomra 7,7 euró/gigabájt díjat számolhatnak fel.

Igazolniuk kell magukat

A roamingdíjak 2017. június 15. utáni eltörléséhez kapcsolódóan az Európai Bizottság a visszaélésszerű roaminghasználat megakadályozására hozott rendelete január 6-án lépett életbe.

A rendelet értelmében 4 hónap folyamatos külföldi tartózkodást követően a visszaélésszerű használat elkerülésére a roamingszolgáltatók akár bizonyítékokat is kérhetnek az ügyféltől, hogy "szoros kapcsolattal rendelkezik az adott tagállamban".

Forrás: AFP/Robyn Beck

Egyéni felhasználóknak 14 nap áll rendelkezésükre helyzetük igazolására. A felhasználóknak egyszerű nyilatkozatuk mellett bizonyos esetekben akár igazolniuk is kell, hogy az adott tagállamban van postai vagy számlázási címük. Nappali tagozatos hallgatóknak az oktatási intézmény nyilatkozatát kell bemutatni.

Megegyeztek a nagykereskedelmi árakban

Az unión belüli hívásokra vonatkozóan a szolgáltató cégek az egymás közötti nagykereskedelmi árat hanghívások esetében percenként 5 helyett 3,2 eurócentben, az sms-ek árát 2 helyett 1 eurócentben határozták meg.

A megegyezés szerint a jelenlegi megabájtonként 5 eurócentbe kerülő internetezés díja 5 év alatt fokozatosan fog csökkenni 2,5 euró/gigabájtra. Június 15-től 7,7 euró/gigabájt lesz érvényes.

A felhasználói roaming-mobiltarifák 2007 óta jelentősen csökkentek: akkor az otthoni tarifa felett további 49 eurócent pluszköltséget terheltek a telefonálóra. A pluszköltség 2012-ben 29 eurócent volt, 2015-ben 19 eurócent, 2016 áprilisától 5 eurócent.

Külföldről küldött sms esetén így alakultak a pluszköltségek:

  • 2008-ban 28 eurócent
  • 2012-ben 9 eurócent
  • 2015-ben 6 eurócent
  • 2016 áprilisától 2 eurócent

Az internetezés otthoni előfizetés feletti díjai is csökkentek az évek során, 2007-ben az még 6 euró volt. 2012-re 25 eurócentre, 2015-től pedig 5 eurócentre csökkent az egy megabájtért fizetendő költség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK