Új chatapp segíti a szexoktatást

Tinik Szex Dr.Life Szexuális felvilágosítás Norvégiában és itthon: mi a jobb módszer?
Ezektől félnek ma a magyar tinik egy felmérés szerint
Vágólapra másolva!
Ha lefeküdtük, akkor már járunk? Mi az a szex? Ilyen és ehhez hasonló kérdések tényszerű megválaszolásában segít egy új, okostelefonos app a fiataloknak. Az anonim chaten névtelenül tehetik fel kérdéseiket, és személyre szabott válaszokat kapnak a Yelon képzett szakembereitől.
Vágólapra másolva!

Nosztalgiával emlékezünk vissza azokra az évekre, amikor a tinimagazinok szerelem és gyengédség rovatait böngészve próbáltunk válaszokat találni az élet kényelmetlen kérdéseire. Az elmúlt 10 évben született gyerekek viszont már az anyaméhben elkezdik az online életet, amikor a szüleik az ultrahangképet kiposztolják a közösségi médiában.

A Telenor felmérése szerint a 6–15 éves gyerekek 87 százalékának van már valamilyen mobiltelefonja, több mint háromnegyedük (83%) zsebében pedig már internetezésre is alkalmas okostelefon lapul. Épp ezért az információkat ők már a neten keresik.

Késik a felvilágosítás

Az iskolai felvilágosító órák a gyerekek harmada számára „túl későn" történnek, ezzel szemben az európai statisztikák szerint

a 7–10 éves korosztály 3. leggyakoribb keresőszava a pornó.

A leggyakoribb kérdéseik arra irányulnak, mi is a szex, hogyan kéredzkedjenek el a barátjukhoz, mikor kezdjenek el dezodort használni, vagy mi az önkielégítés.

Ezekre a kérdésekre viszont nem mindig találnak hiteles válaszokat a neten, megfelelő információforrás hiányában pedig tudásvágyuk veszélyes helyzetekbe sodorhatja őket.

Fiataloknak szól, de komoly témákat feszeget a Yelon.hu Forrás: Telenor

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány projektje, a Telenor támogatásával létrehozott Yelon.hu weboldalon, valamint a hozzátartozó mobilappon keresztül

ezekre a kérdésekre kaphatnak tényszerű, szakszerű válaszokat a tinik.

Itt nemcsak cikkeket olvashatnak kényes témákról, de névtelenül csetelhetnek, tanácsot is kérhetnek a szolgáltatás munkatársaitól.

A kísérleti időszak eredményei eddig ígéretesek: a novemberi indulás óta az oldalt 7000-en keresték fel, és 25 alkalom keretében több mint 400-an használták a chatet, amiben jelenleg 20 képzett chatügyelő dolgozik. A Yelon ítélkezés nélkül kezel sokszor tabunak számító témákat.

A remények szerint a tizenévesek a honlap, illetve az alkalmazás használatával és a chaten testükről, érzéseikről, szexualitásukról feltett kérdéseikkel rövid idő alatt igazolják majd ennek az online szolgáltatásnak a létjogosultságát.