Rengetegen vásároltak tavaly karácsonykor drónt a Media Markt áruházaiban, közölte a cég. Ha az idő kicsit is javul, sokan fogják kipróbálni frissen szerzett játékszereiket, a hazai szabályozások ugyanakkor egyelőre elég kaotikusak. Az áruház a Magyar Nemzeti Drón Szövetség segítségével összeszedte, mire kell figyelnie annak, aki már jövő héten kipróbálná karácsonyi ajándékát.

A Media Markt Árkád ügyvezető igazgatója, Szánthó Balázs elmondása szerint tavaly karácsony egyik slágertermékei a drónok voltak, körülbelül harmincszor annyit adtak el ezekből a kütyükből, mint az előző évben. Aki drónt reptetne, annak viszont meg kell értenie a jelenlegi bonyolult szabályzást.

Magánterületen amennyiben a személyiségi jogokat nem sértjük (nem videózunk olyanokat, még a szomszédban sem, akik erre nem adtak engedélyt), bárki nyugodtan repkedhet mindenféle engedély nélkül, feltéve, hogy a gépet a vizuális észlelési tartományban tartja.

A legjobb, ha magánterületen reptetünk, abból nem lehet bajForrás: AFP/Martin Bernetti

Vagyis nem repteti bármilyen irányban a láthatóságon kívül eső területre, épületek takarásába, fa mögé, vagy egyéb, olyan helyre, ahol szem elől tévesztheti – ,illetve, hogy mások nyugalmát nem zavara a repüléssel.

Fontos kitétel, hogy az ezen eszközök számára a Magyarországon ma engedélyezett repülési magasság maximálisan 120 méter, de ez polgári és katonai repterek közelében csökken, vagy teljesen megszűnik (No Fly Zone).

Ezen kívül ideiglenesen, vagy teljesen lezárt légterek is léteznek, ahol szintén nem szabad semmit reptetni. Ezek hollétéről, a lezárás idejéről a Hungarocontroll honlapján lehet tájékozódni.

Mi a helyzet a közterületekkel?

Ha közterületen, vagy lakott terület közigazgatási határán belül (és nem VII. osztály besorolású repülőtereken, vagy modellrepülőtereken) szeretnénk repülni, úgynevezett eseti légtér kérésére van szükség. Ennek a kiadása jelenleg a Magyar Honvédség hatáskörébe tartozik. Emellett biztosításra is szükségünk van, ezeket azonban jelenleg magánszemélyként igen körülményes beszerezni.

A legegyszerűbb mód erre az, ha belépünk egy drónokkal foglalkozó egyesületbe, ezek ugyanis a legtöbb adminisztrációs terhet leveszik a vállunkról.

Érdemes érdeklődni, mielőtt közterület felé vinnénk az eszköztForrás: Origo

Kakucsi-Csernák Zoltán, a Magyar Nemzeti Drón Szövetség ügyvivő elnöke ennek ellenére azt tanácsolja, hogy lehetőség szerint, egyelőre inkább magánterületen (például modellreptereken, saját kertünkben, vagy a tulajdonos engedélyével az Ő kertjében) repüljünk.

Gurulva, ugorva, vízen

Mi a helyzet azokkal az eszközökkel, amelyek gurulnak, ugranak, esetleg a vízen siklanak? A Magyar Nemzeti Drón Szövetség véleménye alapján ezek a kütyük, méretük és használati tulajdonságaik miatt nem jelentenek komolyabb veszélyt senkire, így nyugodtan használhatóak korlátozás és bármilyen papír, vagy jogosítvány nélkül.

Itt is csak annyi a fontos, hogy a személyiségi jogokat ne sértsük meg törvénytelen videók készítésével.

Aquadrone vízálló drónForrás: Kickstarter

Mi nem minősül drónnak?

Azt is fontos tisztáni, hogy mi minősül drónnak. Azok az eszközök, amelyek:

• a felhasználótól 50 méternél nagyobb távolságba nem tudnak eltávolodni, nem képesek önállóan repülésre és nem rendelkeznek telemetriával (multikopterek)
• vagy, ha a távirányítótól kapott jelet valami miatt elvesztik, akkor lezuhannak (modellrepülőgépek, helikopterek)
• és a súlyuk miatt nem jelentenek kockázati tényezőt (maximum 25 deka)

nem tekinthetőek drónnak.

Olyan pici, hogy elfér egy tenyérbenForrás: Axis Drones

Komolyabb odafigyelést igénylő eszközökről akkor beszélhetünk, ha például a karácsonyra vásárolt eszköz akkor is fönt marad a levegőben, ha mi megunjuk a játékot és elmegyünk inkább kávézni(telemetriával rendelkezik), illetve akár kilométerekre is el tud távolodni a felhasználótól,(autonóm repülésre alkalmas).

Vagyis ezekből, valamint súlyából, méretéből adódóan komoly sérüléseket lenne képes okozni embereknek, állatoknak, illetve épületeket, járműveket is megrongálhatna.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás módosítása, várhatóan idén érkezik, az ezzel kapcsolatos társadalmi egyeztetések lezárultak. Addig is azonban, amíg ez elkészül, reptessünk drónunkat felelősséggel.