Egy trükkel ingyenesen is hozzájuthatunk az Apple appboltjának fizetős kínálatához. A programokat fejlesztőként telepíthetjük iPhone-ra vagy iPadre. 

Az appok megszerzéséhez nem kell feltörni az okostelefont, így felesleges kockázatnak sem tesszük ki a készüléket. Viszont szükség van hozzá egy számítógépre is: windowsos vagy Mac, amihez csatlakoztatjuk az iPhone-t vagy iPadet. A PC-re fel kell telepíteni egy iTunest is, ha még nincs.

Bár egy iPhone-tulajdonosnak valószínűleg van: egy Apple ID is kell, illetve az Apple ingyenes developerprogramjába kell jelentkezni. Így gyakorlatilag az app forráskódjából, vagy .ipa, vagy .deb fájlból, az App Store-on kívülről, külsős forrásból telepíthetjük az adott programot.

Arra kell figyelni, hogy azok nem frissülnek maguktól, manuálisan kell update-elni őket. Ugyanis az App Store támogatását is elveszítjük, ezzel az sincs garantálva, hogy az adott app teljesen vírus- és kártevőmentes lesz.

Maga a folyamat is bonyolult és összetett: csak annak ajánljuk, aki ért hozzá. Ha pedig kipróbáltuk, és tetszik egy app, honoráljuk a készítők munkáját azzal, hogy fizetünk érte.