Az Apple és az FBI harca után újabb nehéz bírósági ügy forog a titkosítás körül, most egy férfi nem hajlandó hozzáférést adni a merevlemezein található tartalmakhoz. Amíg a bíróság nem hoz döntést, addig őrizetben marad, eddig 16 hónapot töltött egy szövetségi börtönben.

Már tizenhat hónapot töltött egy szövetségi börtönben Francis Rawls, a philadelphiai rendőrség egykori őrmestere, amiért nem hajlandó feloldani két titkosított merevlemezét. Mivel az ügy körül bonyolult jogi vita alakult ki, ezért a férfi már 16 hónapja őrizetben van, és úgy tűnik, elviekben addig nem is szabadul, amíg nem tesz eleget a kérésnek.

Rawlst azzal gyanúsítják, hogy pedofil tartalmakat nézett rendszeresen a Freeneten, a felvételeket pedig külső adattárolókra is lementette. Lefoglalták Apple Mac számítógépét, iPhone 6 mobiltelefonját és két Western Digital külső merevlemezét. Utóbbiakat titkosította, ezért arra kötelezték az 1789-es All Writs Actre hivatkozva, hogy biztosítson hozzáférést a nyomozóknak az ügy tisztázásához.

Ez az a jogszabály, amelyre hivatkozva tavaly felszólította az FBI az Apple-t, hogy biztosítson az iOS-en hátsó kaput, hogy feloldhassák a San Bernardinó-i terrorista iPhone-ját. Ennek az almás cég nem tett eleget.

Több száz éves jogszabályokat próbálnak meg alkalmazni a digitális világbanForrás: Imaginechina/Ru Weizhen

Rawls ügyvédje közölte: a felszólítás megsérti az USA alkotmányának ötödik kiegészítését (Fifth Amendment), amely kimondja, hogy senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy maga ellen bizonyítékot szolgáltasson.

Szerinte mivel a férfi ellen nincs bizonyíték és valódi vád, ezért azonnal ki kéne engedni. A bíróság azonban nem siet döntést hozni, hiszen az precedenst teremthet. Márpedig éppen az a kérdés, hogy a Fifth Amendment megvédi-e a polgárokat, hogy arra kényszerítsék őket, hogy digitális tartalmaikhoz hozzáférést biztosítsanak.

A magánszféra védelme ütközik a rendfenntartással: a bizonyíték ott lehet a merevlemezeken, de ahhoz a gyanúsítottnak kéne hozzáférést adnia.

Feloldatlan ellentétek

Mára az Apple és a Microsoft is titkosítással és egyéb módszerekkel védi a felhasználók gépeinek tartalmát az illetéktelenek hozzáféréstől, de mobilokon, csevegő- és közösségi appokhoz is kínálnak már titkosítást – mindennapos dologgá vált.

Az ötödik kiegészítés a való élet gyakorlati kérdéseire ad választ, de a digitális világban már nehezen értelmezhető. A kormány szerint Rawlst nem arra kötelezték, hogy bizonyítékot adjon ki maga ellen, hanem hogy oldjon fel egy lezárt műszaki eszközt.

Amíg a bíróság nem dönt a kérdésben, addig Rawls vélhetően rács mögött marad.