16 hónapja ül börtönben egy volt rendőr bizonyíték nélkül

facebook jelszó mobil
TO GO WITH ASIA MALAYSIA INTERNET SOCIAL FEATURE BY SARAH STEWART A Malaysian professional writes her password to enter facebook for social networking in Kuala Lumpur on October 31, 2010. Malaysians are the most popular people on the Internet, while Japanese are the least, according to a global survey which shows how national cultures are reflected in online behaviour. Malaysians won the Internet popularity contest with an average of 233 friends in their social network, compared to 68 in China and just 29 in Japan, according to the Digital Life study by global research firm TNS. AFP PHOTO / Saeed Khan
Vágólapra másolva!
Az Apple és az FBI harca után újabb nehéz bírósági ügy forog a titkosítás körül, most egy férfi nem hajlandó hozzáférést adni a merevlemezein található tartalmakhoz. Amíg a bíróság nem hoz döntést, addig őrizetben marad, eddig 16 hónapot töltött egy szövetségi börtönben.
Vágólapra másolva!

Már tizenhat hónapot töltött egy szövetségi börtönben Francis Rawls, a philadelphiai rendőrség egykori őrmestere, amiért nem hajlandó feloldani két titkosított merevlemezét. Mivel az ügy körül bonyolult jogi vita alakult ki, ezért a férfi már 16 hónapja őrizetben van, és úgy tűnik,

elviekben addig nem is szabadul, amíg nem tesz eleget a kérésnek.

Rawlst azzal gyanúsítják, hogy pedofil tartalmakat nézett rendszeresen a Freeneten, a felvételeket pedig külső adattárolókra is lementette. Lefoglalták Apple Mac számítógépét, iPhone 6 mobiltelefonját és két Western Digital külső merevlemezét. Utóbbiakat titkosította, ezért arra kötelezték az 1789-es All Writs Actre hivatkozva, hogy biztosítson hozzáférést a nyomozóknak az ügy tisztázásához.

Ez az a jogszabály, amelyre hivatkozva tavaly felszólította az FBI az Apple-t, hogy

biztosítson az iOS-en hátsó kaput, hogy feloldhassák a San Bernardinó-i terrorista iPhone-ját.

Ennek az almás cég nem tett eleget.

Több száz éves jogszabályokat próbálnak meg alkalmazni a digitális világban Forrás: Imaginechina/Ru Weizhen

Rawls ügyvédje közölte: a felszólítás megsérti az USA alkotmányának ötödik kiegészítését (Fifth Amendment), amely kimondja, hogy

senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy maga ellen bizonyítékot szolgáltasson.

Szerinte mivel a férfi ellen nincs bizonyíték és valódi vád, ezért azonnal ki kéne engedni. A bíróság azonban nem siet döntést hozni, hiszen az precedenst teremthet. Márpedig éppen az a kérdés, hogy a Fifth Amendment megvédi-e a polgárokat, hogy arra kényszerítsék őket, hogy digitális tartalmaikhoz hozzáférést biztosítsanak.

A magánszféra védelme ütközik a rendfenntartással: a bizonyíték ott lehet a merevlemezeken, de ahhoz a gyanúsítottnak kéne hozzáférést adnia.

Feloldatlan ellentétek

Mára az Apple és a Microsoft is titkosítással és egyéb módszerekkel védi a felhasználók gépeinek tartalmát az illetéktelenek hozzáféréstől, de mobilokon, csevegő- és közösségi appokhoz is kínálnak már titkosítást – mindennapos dologgá vált.

Az ötödik kiegészítés a való élet gyakorlati kérdéseire ad választ, de a digitális világban már nehezen értelmezhető. A kormány szerint Rawlst nem arra kötelezték, hogy bizonyítékot adjon ki maga ellen, hanem hogy oldjon fel egy lezárt műszaki eszközt.

Amíg a bíróság nem dönt a kérdésben, addig Rawls vélhetően rács mögött marad.