Hologramfeleséget árul egy japán cég

2017.02.13. 15:32

A Vinclu japán cég asszisztense olyan, mintha az Amazon Alexa egy animéből lépett volna elő. A kékhajú, hosszúlábú virtuális társ nem csak végrehajtja a felhasználó parancsait, de úgy tervezték, hogy a magányt is enyhítse, és valódi feleségként támogassa az embert.

Ugyan virtuális asszisztensből már rengeteg van, a sokszor hölgynevekkel ellátott szoftverek nem sok személyiséget kapnak. Egy japán cég viszont valódi társat szeretne kínálni az Azuma Hikari névre keresztelt digitális segéddel, aki a japánok ízlésének megfelelően cuki, holografikus feleség formájában segíti a felhasználót, akit csak gazdájának hív.

A kékhajú, hosszúlábú virtuális csaj kedves hangon kíséri végig a napot: reggel ébreszti a felhasználót, és ha esős az időjárás, figyelmeztet arra, hogy vigyen magával esernyőt. Mivel otthoni asszisztens, kezeli a fényeket, és felfűti a lakást, mielőtt megérkezik a házigazda.

A fejlesztőcég valódi társat szeretne vele kínálni, ezért Hikari társas tevékenységekben is részt vesz (például közös tévézésben), elalvás előtt pedig jó éjszakát kíván. Nemcsak megérti a parancsokat, de párbeszédeket is folytat, többféle témáról lehet vele beszélgetni. Napközben üzeneteket küld a felhasználó okostelefonjára, hogy várja haza, siessen vissza hozzá. Minél többször kéri segítségét a felhasználó, Hikari annál jobban megérti szokásait, életstílusát.

Maga az okosotthoni rendszer neve Gatebox, ami egy átlátszó, érzékelőkkel felszerelt cilinderalakú kütyü. Hikari hanggal vezérelhető, ha a felhasználó megszólítja őt, hologramként bukkan elő a cilinderben, és vár a parancsra. Az eszközben elhelyezett érzékelők és kamerák felismerik a felhasználó mozgását is.

A fejlesztők szerint Hikari a tökéletes feleség, hiszen szórakoztatja és segíti is a felhasználót úgy, hogy annak nem kell lekötnie magát. Ezért viszont 298 ezer jent, azaz körülbelül 750 ezer forintot kell fizetniük. A Gateboxot Japánban és az Egyesült Államokban lehetett előrendelni, a háromszáz limitált darabot már el is kapkodták.

Igaz, az asszisztens egyelőre vegyes fogadtatásra lelt a felkelő nap országában, többen azzal vádolják a fejlesztőket, hogy a digitális társak csak további problémákat okoznak a társadalomnak, hiszen Japánban egyre alacsonyabb a születési ráta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK