A magyarokat is behálózzák a csevegőrobotok

messenger facebook zuckerberg
Valószínűleg az idei F8-on tudjuk meg, mi valósul meg ebből
Vágólapra másolva!
A Messenger új frissítésével már mi is láthatjuk a csevegő által kiemelt botokat, így nagyobb eséllyel találunk rájuk. Egyelőre viszont csak a külföldi kínálat látható.
Vágólapra másolva!

Ugyan a Facebook már tavaly áprilisban elindította a botokat a Messenger csevegőben, Magyarországon eddig nem igazán voltak szem előtt ezek a programok. A botok felhasználási köre az adott cég céljaitól függ: a felhasználó akár virágot vagy ételt is rendelhet velük, értesítéseket kaphat bankjától, vagy fotókat nyomtathat. Bizonyos programok ügyfélszolgálati szerepet töltenek be, megválaszolják a felhasználó kérdéseit egy-egy szolgáltatással, termékkel kapcsolatban.

A magyar szolgáltatások botjait egy adott linken, vagy célzottan keresve ugyan megtalálhatjuk, de ahogy mi is írtuk korábban, elterjedésükhöz hasznos lenne egy felület, ahol egyben láthatnánk a választékot.

A messengeres botok ökoszisztémája még elég kezdetleges, egyelőre egyetlen funkció,

a Kiemelt botok (Featured Bots) segít új programokat találni az appon belül.

Ez külföldön már a startkor elérhető volt a csevegő mobilos verziójában, de a magyar appban csak nemrég bukkant fel.

Már mi is látjuk a kiemelt botokat, a keresési sávból tudjuk előhívni őket Forrás: Origo

A Messenger mobilappjának legutóbbi frissítése után néhány magyar felhasználónak feltűnhet, hogy

ha emberekre és csopotokra keres az alkalmazásban,

a rendszer már robotokat is listáz. Ezeket az ajánlásokat az Ember és csoportok keresése sávból lehet előhívni, ha ide tappolunk, mintegy 20 ajánlott botot listáz ki a rendszer.

Az ajánlások sokszínűek, de egyelőre mi is a külföldi választékot látjuk. Vannak francia vagy éppen arab nyelvű botok is, többféle céllal: találunk hírbotot, csevegőrobotot, képszerkesztőt, vagy olyat, ami a meditálásban segít.

Mi is megtaláltuk például a neurális hálózatokat használó Icon8 nevű képszerkesztőt, a CNN hírrobotját, a Yahoo időjárásrobotját és a Hipmunk nevű utazási botot.

A TechCrunch botja a legnépszerűbb, a legfrissebb híreket mazsolázza ki Forrás: Origo

A keresőből célzottan is el tudunk jutni egy bothoz, például ha rákeresünk a TechCrunch portálra, nemcsak az oldalt találja meg nekünk, de a portál csevegőbotját is. Így már az appon belül is eljutunk hamar egy robothoz, ha tudjuk, mi kell nekünk.

A botokat úgy ismerhetjük fel a keresési találatok közt, hogy a További tartalmak alatt listázza őket a rendszer, és miután kiválasztjuk, az Indítás gombbal tudjuk elkezdeni a beszélgetést. Emellett azt is jelzi az ablak, hogy "Azonnal válaszol", ez esetben nagy valószínűséggel egy instant válaszoló csevegőrobottal van dolgunk.

A CNN hírrobotját is látjuk már Forrás: Origo