Visszatér a Nokia legendás telefonja

Nokia 3310
Vágólapra másolva!
Nagy visszatérésre készül idén a Nokia: a cég új androidos mobilokat, köztük egy csúcsmobilt is bejelenthet a Mobil Világkongresszuson. A legizgalmasabb hír viszont, hogy ismét kiadhatják az ikonikus 3310-est is. 
Vágólapra másolva!

A Nokia összes tavaszi bejelentése közül az egyik legizgalmasabb, hogy

ismét elkezdi árusítani a valaha volt egyik legnépszerűbb mobilját, a 3310-es modellt.

A mobil 60 euróba, azaz körülbelül 20 ezer forintba fog kerülni, a cég hivatalosan a hónap végén kezdődő Mobil Világkongresszuson jelentheti be a döntést – állítja Evan Blass újságíró, aki legtöbbször hitelesen szivárogtat a mobilpiac titkairól.

Az eredetileg 2000-ben megjelent 3310-es sok szempontból is a modern mobilok korszakának kezdetét hozta el. Igaz, nem egy érintőkijelzős, duplakamerás mai csoda, de remek választás lehet például második készüléknek, butamobilnak, amely

akár egy hetet is kihúz egyetlen töltéssel, és mindent túlél.

A telefon híressé vált strapabíróságáról Forrás: Wikimedia Commons

A készülék híres rendkívüli strapabíróságáról, a gyakorlatilag törhetetlen mobillal kapcsolatban már több száz mém született a neten. Többek szerint nem egy az egyben az eredeti telefont adják ki, némi fejlesztést végre kell hajtani rajta, hogy megfeleljen a mai kor követelményeinek, így egy modernebb változatot kaphatunk kézbe.

Az új reménységek

A mobilpiacon egykor vezetőnek számító Nokiának nem sikerült jól érvényesülnie az okostelefonok korában, a márka a Microsoftnál kötött ki, de a szerződés lejártával túladtak rajta. A jogot most a Nokia exalkalmazottaiból alakult HMD Global finn cég birtokolja.

Az eddigi pletykák szerint először alsókategóriás, megfizethető árú mobilokkal próbálkoznak, de jöhet egy új androidos csúcsmobil is, ami a többi nagy névvel is felveheti a versenyt. A Kínában startoló Nokia 6-ot már a CES-en bejelentették, a szuperolcsó Nokia 150-et pedig az év első negyedévében kezdik majd árulni.

A Nokia 150-es Forrás: HMD

A február végi Mobil Világkongresszuson mutathatják be a Nokia 3 és Nokia 5 telefonokat, valamint a pletykák szerint a Nokia P1-et, ami már egy valódi csúcsmobil lehet. A Nokia 5 még az alsó kategóriában versenyezhet, de annak is a csúcsán: a 12 megapixeles kamera és az 5,2 hüvelykes kijelző mellé csupán két gigabájtnyi rendszermemória kerülhet.

A fémkeretes Nokia P1 pedig már 22 megapixeles Carl Zeiss lencséket kaphat, a csúcsmobilokat jellemző ujjlenyomat-olvasóval, USB Type-C porttal, Android 7.0 operációs rendszerrel működhet. 5,3 colos kijelzőt, 6 gigabájt memóriát

és a pletykák szerint Snapdragon 835-ös chipet kaphat,

bár ez főleg azért kétséges, mert a lapka a Samsung Galaxy S8 készülékeiben debütál majd, és a dél-koreai vállalat az egész készletre igényt tart.

A szintén Barcelonában debütáló LG G6-nak is ezért kell majd beérni az 821-es chippel, állítják a belsős források.