Szexizmus miatt robbant ki botrány az Ubernél

mobil okostelefon autó fuvarozás utazás uber wundercar oszkát telekocsi blablacar
The Uber smartphone app, used to book taxis using its service, is pictured over a parking lot as auto-rickshaws (background) ply a road in the Indian capital New Delhi on December 7, 2014. An Uber taxi driver allegedly raped a 25-year-old passenger in the Indian capital before threatening to kill her, police said December 7, in a blow to the company's safety-conscious image. AFP PHOTO/TENGKU BAHAR
Vágólapra másolva!
Szexista főnöke miatt távozott az Ubertől egy mérnöknő, aki nem bírta tovább a munkahelyi szexuális zaklatást és a cég hozzáállását. Egy blogposzttal borította a bilit. Az ügyet a volt amerikai főügyész fogja vizsgálni.
Vágólapra másolva!

Az Uber egykori mérnöke, Susan Fowler Rigetti terjedelmes blogposztban panaszkodott a cég több munkatársánál is tapasztalt szexista hozzáállásra, amivel első munkanapja óta többször szembesült. Susan 2015 novemberében csatlakozott az Uberhez, tavaly decemberben mondott fel, azóta a Stripe-nál dolgozik.

A szexizmus nem új keletű probléma a Szilícium-völgyben, de Susan ügye egyedülálló, főleg, mert első alkalommal tálal ki valaki kendőzetlenül az őt ért atrocitásokról. Blogposztja szerint menedzsere már az első napon szexuális életének részleteit ecsetelte neki. A férfi elárulta, hogy nyitott kapcsolatban él, és szeretne új partnereket találni. A férfi egyértelműen jelezte, hogy szexelni akar Susannel, aki egy idő után ezt megelégelte, és képernyőmentések kíséretében

jelentette a zaklatást a HR-nek.

Susan Fowler Forrás: Susan Fowler

Fowler viszont nem ért el ezzel semmit, ugyanúgy kellett tovább dolgoznia beosztottként az őt zaklató menedzserrel. A HR válasza annyi volt, hogy a férfi jól teljesít munkájában, és legfeljebb figyelmeztetésben tudják részesíteni. A nő pedig két opciót kapott: elhagyhatja csapatát, vagy csinálhatja tovább munkáját a jelenlegi pozíciójában, de akkor számítson arra, hogy

a zaklató felettes rossz értékelést fog adni munkájára.

A felső vezetők is marakodtak

A nő szerint már-már a Trónok harcára hajazó intrikák kezdtek kibontakozni a mérnöki részleg felső vezetésében, a menedzserek egymást is próbálták szabotálni, és feljebb jutni. Susan teljesítményértékeléseit is módosították, az amúgy kiváló eredményeket produkáló nőt elvágva az előléptetéstől, és attól, hogy másik részlegre csoportosítsák át.

Susan közben több más, szexuális zaklatásban részesült nőt is meggyőzött arról, jelentsék az eseteket. Idővel viszont közölték vele, hogy ha továbbra is panaszkodik a HR-eseknek, kirúgják.

Áll a bál az Ubernél Forrás: AFP/Tengku Bahar

Fowler egy abszurd példát is említ, hogy milyen volt a cég nőkhöz való hozzáállása a mindennapokban. A mérnöki részlegen bejelentették, hogy minden dolgozó kap ajándékba egy bőrdzsekit, ám a nők nem kaptak.

A vezetők indoklása az volt, hogy mivel nagyon kevés nő van, ezért nem jár akkora kedvezmény a női dzsekik után, mint a férfidarabok esetében, ezért azokat nem éri meg megrendelni. A 120 férfival szemben hat nő dolgozott a mérnöki részlegen.

A nő megjegyezte: amikor a céghez került, a dolgozói állomány 25 százaléka volt nő, ám távozásakor ez már csak három százalék körül járt, és ez a légkör miatt alakult így.

Kiakadt a vezérigazgató

A The Verge-hez eljuttatott közleményében az Uber vezérigazgatója, Travis Kalanick közölte, hogy a cég azonnal vizsgálja az ügyet, és mindenkit eltávolítanak pozíciójából, aki egyetértett ezzel a hozzáállással. A férfi szerint az Ubernél nincs helye ennek a gondolkodásmódnak, és ez az első eset, hogy ilyenről hall a cégen belül.

Travis Kalanick, az Uber alapítója Forrás: Chris Ratcliffe/Bloomberg

A független vizsgálatot Eric Holder, az Egyesült Államok egykori főügyésze fogja vezetni Arianna Huffingtonnal, valamint a cég HR-igazgatójával együtt. Tavaly az Airbnb is Holder segítségét kérte a diszkriminációt visszaszorító szabályok kidolgozásához.

A vezérigazgató közölte, hogy az Uber 15,1 százaléka nő a fejlesztői, termékmenedzseri és kutatói pozíciókban, és ez az elmúlt években nem változott jelentősen. Viszonyításként említette, hogy a Facebooknál 17 százalék, a Google-nél 18 százalék ez az arány. A vizsgálat részeként egy átfogó jelentést is készítenek majd a cég diverzitásáról az elkövetkező hónapokban.