Az orosz Facebookon hajszolhattak öngyilkosságba két lányt

2017.02.27. 13:29

A gyanú szerint a Facebook orosz megfelelőjén, a Vkontaktén működő halálcsoport rábeszélésére követett el öngyilkosságot két 15 év körüli orosz lány a kelet-szibériai Uszty-Ilimszkben.

A két lány vasárnap este ugrott ki egy ház 14. emeletéről. Az orosz belügyminisztérium helyi igazgatósága megerősítette a hírt a Novaja Gazeta című lapnak, de az okokról nem nyilatkozott. A nyomozók jelenleg a lányok szüleit és osztálytársait hallgatják ki. 

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint a két 9. osztályos lány a VKontakte – a Facebook orosz megfelelője – közösségi felület egyik halálcsoportjának tagja lehetett. 

A VKontakte már fellép a halálcsoportok ellen

Február eleji hírek szerint a VKontakte már elkezdte zárolni azon felhasználóinak az adatlapját, akiknél a halálcsoportokkal kapcsolatba hozható kommenteket és bejegyzéseket talál.

A tizenévesek öngyilkosságának ügyével kapcsolatban tavaly november óta előzetes letartóztatásban van az egyik ilyen csoport Filipp Liszként ismert adminisztrátora. A férfi ellen, akinek igazi neve Filipp Bugyejkin, hivatalosan is vádat emeltek. A nyomozók adatai szerint tevékenysége eddig legalább 20 fiatalkorú áldozatot követelt Oroszországban. 

Két hete Kalmuhanbet Kaszimov kazah belügyminiszter számolt be arról, hogy a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságban öngyilkosság elkövetésére ösztönzik a gyerekeket egyes internetes csoportok. A kazah rendőrség idén már 63 ilyen esetre derített fényt. Korábban az ukrán rendőrség kiberbűnözési osztálya is megkongatta a vészharangot a fenyegető jelenség miatt. 

Lapértesülés szerint a két lány a VKontakte egyik halálcsoportjának lehetett tagjaForrás: RIA Novosti/Vladimir Trefilov

Öngyilkosságba vezetik a fiatalokat

Az ukrán kiberrendőrség arra kérte a szülőket, ellenőrizzék, milyen oldalakat látogatnak a gyermekeik, és nincsenek-e vágások, gyanús sebhelyek a karjukon. 

A weboldalra bejelentkező tiniket előbb kérdésekkel tesztelik, hogy kiderítsék, valóban vannak-e öngyilkossági hajlamaik. Azután számos feladatot adnak nekik, amelyek mindegyikével valamilyen kárt kell tenniük magukban, vagy fájdalmat okozni maguknak. A végső szakaszban, amikor megbizonyosodtak arról, hogy a gyerek készen áll az öngyilkosságra, egy személyes, zenei aláfestésű magánüzenetet küldenek neki. Ebben felsorolják minden problémáját, amit korábban feltárt előttük, majd közlik a tinivel, hogy mindezekre egyetlen megoldás van: az öngyilkosság. 

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély számot!