Inkább a robotot küldjük magunk helyett a veszélyzónába

mwc telekom 2017
Vágólapra másolva!
Megkezdődött a visszaszámlálás az 5G felé, legalábbis a Deutsche Telekomnál mindenképpen. A Magyar Telekom anyavállalatának vezetői a barcelonai MWC-szakkiállításon az ötödik generációs mobil adatátvitelről beszéltek a legtöbbet – aki eddig nem értette, miért lesz fontos az 5G, az most talán könnyebben képbe kerülhet –, de szóba került az idén Magyarországon is bevezetésre kerülő új hálózati technológia és az okosszemüvegek is.
Vágólapra másolva!

Bár még mindig éveket kell várni, amíg bárki számára elérhetők lehetnek az 5G-hálózatok (2020-ig jelen állás szerint), a nagy mobilszolgáltatók már javában készülődnek a mindennél gyorsabb és mindennél rövidebb késleltetési idővel operáló ötödik generációs mobil-adatátvitel bevezetésére. Ez dominál az idei MWC-szakkiállításon is, és ez van fókuszban a Magyar Telekom anyavállalatánál, a Deutsche Telekomnál is. A vállalat vezetői, Tim Höttges vezérigazgató és Claudia Nemat, a Deutsche Telekom technológiáért és innovációért felelős igazgatósági tagja egyaránt az 5G-t helyezték a középpontba mai prezentációjukon a Barcelonában rendezett szakkiállításon.

Jön az 5G, de nagyon Forrás: Origo

Az 5G nem pusztán arról szól, hogy gyors lesz az internet, olyan dolgokat tesz majd lehetővé, amelyek jelentősen megkönnyíthetik az életünket,

nagyon röviden így lehet összefoglalni a csúcsvezetők mondanivalóját. Az alacsony latencia, azaz a minimálisra vett késleltetési idő az önvezető autók, a távolsági műtétek megjelenését és elterjedését teszi majd lehetővé, de például katasztrófahelyzetben a mentőcsapatok maguk helyett robotokat is küldhetnek egy-egy veszélyes területre, például egy atomerőműbe vagy egy lángoló épületbe, ha az 5G-nek köszönhetően valós időben tudja utánozni a szerkezet a kezelője mozdulatait.

Vagyis sérüléseket lehet elkerülni, emberéleteket lehet megóvni a technológiával.

A DT tavaly az egy milliszekundumos, rekordszintű késleltetési idejével képessé vált a stabil, alacsony késleltetési idő, azaz latencia garantálására az 5G hálózatán. Az ipari alkalmazások esetében különösen fontos a feltétlen megbízhatóság. A vállalat Barcelonában bemutatott egy olyan ipari robotot, amely mindig pontosan nyolc milliszekundumon belül reagál. Az 5G-s késleltetési időket rugalmasan lehet alakítani, és a már említett példák mellett például a szórakozást, szórakoztatást is új szintre lehet emelni a villámgyors válaszidővel.

Sok embert érdekelt a DT-vezetők prezentációja Forrás: Origo

Az első kísérleti hálózat

A Deutsche Telekom és az SK Telecom közösen felépítette és bemutatta a világon első interkontinentális 5G kísérleti hálózatát. Az 5G technológián belül az ún. network slicing megoldással a szolgáltató úgy konfigurálhat végponttól végpontig terjedő hálózatot, hogy az biztosítsa az igényelt funkcionalitást és szolgáltatási jellemzőket. A szolgáltatók közötti együttműködésben, azaz az 5G roaming keretében megvalósított network slicing kiterjeszti ezt a koncepciót a felhasználó által külföldön igénybevett hálózatra is. Például egy hibaelhárítással foglalkozó dolgozó immár az AR segítségével, valós időben tud kommunikálni a külföldi hibaelhárítást végző kollégájával. A két vállalat által tesztelt esetben, a helyi ún. breakout és edge felhők segítségével tudták biztosítani a legjobb szolgáltatói élményt az AR hibaelhárítók számára, a késleltetés és adatátviteli kapacitás tekintetében.

Nálunk is bevezetik a NarrowBand-IoT hálózatokat

Az 5G terén a keskenysávú IoT érzékelők alkalmazásával a DT lefekteti az Internet of Things (a dolgok internete) alapjait. A fejlesztések során képessé teszik a hálózatot arra, hogy mutassa a felhasználóknak a szabad parkolóhelyeket vagy a szeméttárolók telítettségét – mindezt alacsony adatátviteli sebességgel, ami kivételesen hosszú, akár 10 évnyi akkumulátor rendelkezésre állást tesz lehetővé.

Magyarországon is bevezetik Forrás: Origo

A DT néhány héten belül képes lesz az ilyen keskenysávú alkalmazásokhoz szükséges hálózati technológia bevezetésére Németországban és Hollandiában.

Az idei évben a vállalatcsoport növelni tervezi a jelenlegi keskenysávú IoT hálózati lefedettségét Görögországban, Lengyelországban, Magyarországon, Ausztriában, Szlovákiában és Horvátországban,

további városokra is kiterjesztve a hálózatot.

Okosszemüveget fejlesztenek

A DT megállapodott a Zeiss-szel, az optikai és optoelektronikai terület vezető nemzetközi vállalatával arról, hogy közösen okosszemüveget fejlesztenek, és azt is kutatják, hogy milyen lehetőségek vannak ezen a területen. Az erre a célra létrehozott cégben egy olyan optikai rendszer prototípusát fejlesztették ki, amely hordozható és divatos adatszemüvegeket képes gyártani.

Az adatszemüvegek adatokat és információkat jelenítenek meg a felhasználó látómezejében – információk, alkalmazások, képek és sok egyéb dolog jeleníthető így meg.

A DT szállítja az adatszemüvegek közvetlenül a hálózathoz, illetve a felhőhöz való kapcsolódásához szükséges megoldást, miközben kutatja annak megoldási lehetőségét is, hogy a jelenleg még a szemüvegbe illesztett hardvert miképpen lehet kiváltani a felhőalapú megoldással. Ezáltal

az okosszemüvegek ugyanúgy nézhetnének ki, mint bármelyik más szemüveg.

Együtt keresik a lehetőségeket Forrás: Origo

Számos területen – hardver, szoftver, kijelzők, alkalmazások, felhasználói interfész és konnektivitás – fejlesztésekre van azonban még szükség ahhoz, hogy az adatszemüvegek valóban használhatóak és piacképesek lehessenek, erre közösen keresi a megoldást a két vállalat.