Játékmechanika, egyediség, vizualitás, és egyéb más szempontok alapján vizsgálták meg a fejlesztők a tavaly kiadott játékszoftvereket a játékipar jelentős éves eseményén, a Game Developers Choice Awardon. A nagy kiadók programjai mellett taroltak a független fejlesztők egyedi ötletei is, számos kategóriában jelölték például a Firewatch és az Inside programokat.

A Blizzard Entertainment multiplayer onlie lövöldéje, az Overwatch nyerte el az Év Játéka díjat a 17. éves Game Developers Choice Awardson (GDCA). Az eseményt San Franciscóban tartották, ez kifejezetten a játékfejlesztők nagy éves szakmai rendezvénye, ahol a nagy kiadók játékai mellett a független (indie) játékok fejlesztőinek is elismeréseket oszt ki egy szintén fejlesztőkből álló szakmai zsűri.

A tavaly megjelent Overwatch hatalmas népszerűségnek örvend, a decemberi Game Awardson is díjat kapott. A GDCA-n most a fődíj mellett a legjobb dizájnért járó díjat is bezsebelte a jól kalibrált játékegyensúly és remek játékmechanikája miatt.

A Blizzard képtelen mellényúlni, az Overwatch a tavalyi év legnépszerűbb akciójátékaForrás: Blizzard Entertainment

A Blizzard játéka mellett a Dishonored 2, az Uncharted 4: A Thief's End, és a Firewatch játékokat jelölték még a legjobb játék fődíjra.

A Limbo nevű platformert fejlesztő Playdead új játéka, az Inside is tarolt: az egyedi és groteszk, nyomasztó hangulatú, ám ötletes játék a legjobb hangért és a legjobb vizuális megvalósításért kapott elismerést. Ez a kategória a szoftverek művésziességére,  különleges megoldásokra reflektál.

Az Inside elképesztően ötletes, de kellően nyomasztó és művészi játékká kerekedettForrás: Steam

A belsőnézetes, ám elképesztően szép Firewatch nevú kalandjáték (bár sokak szerint inkább sétaszimulátor) két díjat is kapott: a legjob narratíváért járó elismerést, az azt fejlesztő Campo Santo csapatot pedig a legjob debütáló stúdiónak választották. Elképesztő hangulata és humora miatt ez a mi egyik tavalyi kedvencünk is.

A tavalyi nyár őrülete, a Niantic által fejlesztett Pokémon Go kiterjesztettvalóság-játék érthető mód a legjobb mobilos/kézikonzolos játék címet nyerte el.

A sokat ígérő, de keveset adó No Man's Sky fejlesztői innovációs fődíjat kaptak a játék alapötlete matt (bár a megvalósítással koránt sem voltak elégedettek a játékosok). Az Uncharted széria negyedik része, a Thief's End pedig a legjobb technológia kategória kiválasztottja lett.

Az összes díjazott listája:

 • Legjobb audio – Inside (Playdead)
 • Legjobb debütáló stúdió – Firewatch (Campo Santo)
 • Legjobb design – Overwatch (Blizzard Entertainment)
 • Legjobb mobiljáték – Pokemon Go (Niantic)
 • Innovációs fődíj – No Man's Sky (Hello Games)
 • Legjobb narratíva – Firewatch (Campo Santo)
 • Legjobb technológia – Uncharted 4: A Thief's End (Naughty Dog)
 • Legjobb vizuális art – Inside (Playdead)
 • Legjobb VR/AR játék – Job Simulator: The 2050 Archives (Owlchemy Labs)
 • Közönségdíj – Battlefield 1 (EA Dice)
 • Az év játéka fődíj – Overwatch (Blizzard Entertainment)

Az Origo kedvenc tavalyi játékairól itt olvashat: