A Facebook bevezetheti a "Nem tetszik" gombot

dislike like
Stampers Like et Dislike . Paris, France GARO/PHANIE
Vágólapra másolva!
A hírfolyamba ugyan nem, de a Messengerbe bekerülhet a lájk társa, a nemtetszést kifejező Dislike. A cég emellett a posztoknál bevált reakciókat is bevezetné a csevegőbe, legalábbis már teszteli az újítást.
Vágólapra másolva!

A Facebook tavaly év elején vetett véget a lájk egyeduralmának, és bevezette a reakciókat. Az ikonikus hüvelykujjon túl megkaptuk a dühöt, szomorúságot, meglepődést, hahotázást, imádást kifejező emotikonokat, hogy még árnyaltabban fejezhessük ki érzéseinket egy-egy poszttal kapcsolatban.

A közösségi óriás megerősítette a TechCrunch számára a hírt, hogy a reakciók népszerűségét látva azokat szeretnék még több helyre bevezetni,

következő lépésként a Messenger csevegőbe.

A felhasználók a megkapott üzenetekre is reagálhatnának külön-külön, hasonlóra van lehetőség matricák segítségével az Apple iMessage és a Slack csevegők csoportos beszélgetéseiben.

A teljes repertoár. A cuki "Yay" jelet végül nem vezette be a Facebook Forrás: Facebook

A cég szűk körben már teszteli is az újítást. A hagyományos, posztoknál megismert öt fejecske kerülne be a csevegőbe is, plusz a lájkgomb. Utóbbinak megérkezne társa is, a nemtetszést kifejező, lefelé mutató Dislike.

Az viszont nem valószínű,

hogy a közösségi oldalra is bekerülhet a Dislike gomb, a Facebook korábban már kifejtette, hogy nem szeretne negatív érzéseket kelteni a felhasználókban.

Egy-egy üzenetre ugyanúgy lehetne reagálni, mint ahogy a hagyományos posztok esetében. Ha a felhasználó az üzenet bizonyos sora felé viszi ujját, a három pötty mellett megjelenik egy fejecske, innen hívhatók elő a reakciók.

Ezután az összes beszélgetésben részt vevő fél számára láthatóvá válik, hogy milyen reakciókat nyomtak az üzenetre, és mennyit. Ez főleg akkor lehet hasznos, ha valakik Messengeren keresztül nyitottak munkacsoportot, és éppen szavazni kell egy-egy kérdésben. Vagy csak ha baráti társaságok szeretnének megszervezni egy programot.

Ezeket az újításokat egyelőre nagyon szűk körben teszteli a cég, az éles bevezetés majd attól függ, hogy mennyire nyeri el a felhasználók tetszését. Azt figyelembe véve, hogy a Slacken belül mekkora sikere van az emojireakcióknak, nagy rá az esély, hogy a Messengerbe, de legalábbis a munkahelyekre szánt Work Chatbe bekerülhet az újítás élesben is.

A Facebook mindent megtesz, hogy a Messenger legyen a legtöbbet használt csevegő Forrás: AFP

Bejött a Facebooknak

A reakciók egy év alatt nagy népszerűségre tettek szert, már több mint 300 milliárdszor kattintottak a felhasználók valamelyik fejecskére.

A leggyakrabban használt reakció az "Imádom",

az összes reakció több mint fele ez a szívecskés, pozitív érzelmet kifejező arcocska. A Facebook felmérése szerint Mexikó, Chile és a dél-amerikai Suriname országok lakói használják legtöbbet a reakciókat.

Bevezetésük óta a közösségi oldal nemcsak azt figyeli egy poszt hírfolyamban való előreemelésekor, hogy hány lájkot kapott adott tartalom, hanem hogy milyen reakciók érkeztek rá.