Lelövi a Microsoft közösségi oldalát

Microsoft Centre in Munich MICROSOFT windows heading LOGO SOFTWARE
The Microsoft logo on the facade of the new Miscrosoft Germany Centre in Munich, Germany, 6 March 2017. Photo: Matthias Balk/dpa
Vágólapra másolva!
A Microsoft március 15-én lelövi Socl nevű közösségi oldalát. A hír főleg azért meglepő, mert sokan még csak nem is hallottak róla.
Vágólapra másolva!

A redmondi cég még 2011-ben indított egy saját közösségi oldalt. A So.cl finoman szólva sem vált sikeressé, az évek során pedig teljesen elfelejtődött. Nem véletlen: a Microsoft nem fektetett bele túl sok energiát, eredetileg egy kutatási projektnek szánta.

Most bejelentették, hogy március 15-én teljesen bezárják a Socl-t.

A közösségi oldalt fejlesztő Microsoft Research FUSE Labs célja nem az volt, hogy a Facebookhoz hasonlóan segítse az ismerősök közti kommunikációt, hanem hogy megkönnyítse a tanulást, a kutatást,, a közös munkát, az információk megosztását a diákok számára. Kiforrt koncepciója nem volt, a Microsoft inkább

több meghatározó platformról - Facebook, Twitter, Pinterest, Tumblr - szedte össze az ötleteket.

Elég kaotikusnak hat a Socl: kicsit Pinterest, kicsit Facebook.. Forrás: Origo

Többen úgy sejtették indulásakor, hogy a redmondiak a nagy kéknek akar a konkurense lenni, bár ennek ellentmondott, hogy a So.cl-re már meglévő Facebook-fiókkal is be lehetett jelentkezni.

Miután megjelent a mobilapp is, már nemcsak diákok regisztrálhattak, de bármely hétköznapi felhasználó. Ekkor a hangsúly a kreatív, inspiráló képkollázsokra, videókra, és a "moodboardokra" terelődött, a So.cl kezdett a Pinterestre hasonlítani a vizuális tartalmak miatt.

A cég közleménye szerint a Socl a maga nemében remek kezdeményezés volt, és a kreatív közösség tagjai is sokat tanulhattak egymástól.

Mégsem tudott akkora felhasználói bázisra szert tenni, mint a nagy közösségi oldalak

- ennek nyomán nem meglepő, hogy a Microsoft most lelövi.

Ha sosem találkozott vele, március 15-ig itt még ránézhet a Socl-re.