Digitalizált világunkat az „elektronikus" zűrzavar, megszámlálhatatlan alkalmazás és hatalmas adatmennyiség jellemzi. Ám ha a digitális rendetlenség növekszik, a kibercsapdák veszélye is nő.

Csakúgy, mint a valódi otthonunkat, a digitális világot is tisztán kell tartanunk. Ha nem rendszerezzük a személyes adatainkat, például a névjegyzékünket, a szöveges üzeneteinket, a videókat és a fényképeket, azok veszélyt hozhatnak ránk.

Minél több információt halmozunk fel digitálisan, annál sérülékenyebbé válnak adataink a kiberbűnözőkkel szemben. Ezért fontos, hogy szánjunk időt a felesleges fotók, videók és adatok törlésére, a nem használt alkalmazások eltávolítására és a meglévőek frissítésére.

A telepített, ám legtöbbször nem használt programok nemcsak maguktól futnak a háttérben leterhelve és merítve a készüléket, másrészt sok appnak van hozzáférése a bizalmas adatokhoz.

Amit már nem használunk, azt inkább töröljükForrás: Sputnik/Alexey Malgavko

Az, hogy robbanásszerűen megnőtt az alkalmazások száma, jelentősen megnövelte a digitális rendetlenséget. Az androidos felhasználók jellemzően havonta 12 új alkalmazást telepítenek, de csupán tizet törölnek - derült ki a Kaspersky Lab a Toluna 16 ezer felhasználó részvételével készített online kutatásából.

Ennek eredményeként egyes appok feleslegesen terhelik a készüléket: a telepített alkalmazások 30 százalékát soha nem is használták. Azonban ezek aktívak maradnak: az adatforgalom egy részét ugyanúgy használják anélkül, hogy a felhasználó ténylegesen használná azt az applikációt.

A válaszadók mindössze 55 százaléka  "takarítja" készülékeit rendszeresen, 32% időnként rendet rak, további 13% még soha nem törölt semmilyen alkalmazást vagy dokumentumot.

Nemcsak átláthatatlanabb a telefon a sok alkalmazás miatt, de veszélyesebb isForrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Sokan ráadásul nem is frissítik az appokat: a felhasználók 65 százaléka frissíti az alkalmazásokat, amint azok megjelennek, de 24 százalékuk csak abban az esetben, ha az már nagyon szükséges. Sokan azonban szándékosan blokkolják a frissítéseket.

Ez problémát okozhat, egyrészt mert az androidos appok 96 százaléka anélkül is elindul, hogy a felhasználó megnyitná, másrészt 83 százalékuk olyan bizalmas adatokhoz is hozzáfér, mint a névjegyek, üzenetek, hívások, tárolt fájlok.

Ez a digitális zűrzavar és a gondatlan felhasználói viselkedés sérülkenyebbé teszi a készülékeket. A felmérés azt mutatja, hogy a felhasználók vesztett már el adatot

  • 56 százalékuk okostelefonján,
  • 39 százalékuk tableten,
  • 51 százalékuk számítógépen.

A digitális kavalkád másik következménye a sok kéretlen reklám: a felmérést kitöltők nagyrésze panaszkodott a zavaró hirdetésekre: 61% telefonon , 47% tableten és 55% asztali számítógépeken.