Törölje az appokat, amiket nem használ!

Rostelecom announces launch of Allyo messenger communications telephone icon screen device landscape monitor tablet HORIZONTAL application android skype smart phone analogue ios calling app
Amit már nem használunk, annak felesleges fenn lennie
Vágólapra másolva!
Digitalizált világunkat az „elektronikus" zűrzavar, megszámlálhatatlan alkalmazás és hatalmas adatmennyiség jellemzi. Ám ha a digitális rendetlenség növekszik, a kibercsapdák veszélye is nő.
Vágólapra másolva!

Csakúgy, mint a valódi otthonunkat, a digitális világot is tisztán kell tartanunk. Ha nem rendszerezzük a személyes adatainkat, például a névjegyzékünket, a szöveges üzeneteinket, a videókat és a fényképeket, azok veszélyt hozhatnak ránk.

Minél több információt halmozunk fel digitálisan, annál sérülékenyebbé válnak adataink a kiberbűnözőkkel szemben. Ezért fontos, hogy szánjunk időt a felesleges fotók, videók és adatok törlésére, a nem használt alkalmazások eltávolítására és a meglévőek frissítésére.

A telepített, ám legtöbbször nem használt programok nemcsak maguktól futnak a háttérben leterhelve és merítve a készüléket, másrészt

sok appnak van hozzáférése a bizalmas adatokhoz.

Amit már nem használunk, azt inkább töröljük Forrás: Sputnik/Alexey Malgavko

Az, hogy robbanásszerűen megnőtt az alkalmazások száma, jelentősen megnövelte a digitális rendetlenséget. Az androidos felhasználók jellemzően havonta 12 új alkalmazást telepítenek, de csupán tizet törölnek - derült ki a Kaspersky Lab a Toluna 16 ezer felhasználó részvételével készített online kutatásából.

Ennek eredményeként egyes appok feleslegesen terhelik a készüléket:

a telepített alkalmazások 30 százalékát soha nem is használták.

Azonban ezek aktívak maradnak: az adatforgalom egy részét ugyanúgy használják anélkül, hogy a felhasználó ténylegesen használná azt az applikációt.

A válaszadók mindössze 55 százaléka "takarítja" készülékeit rendszeresen, 32% időnként rendet rak, további 13% még soha nem törölt semmilyen alkalmazást vagy dokumentumot.

Nemcsak átláthatatlanabb a telefon a sok alkalmazás miatt, de veszélyesebb is Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Sokan ráadásul nem is frissítik az appokat: a felhasználók 65 százaléka frissíti az alkalmazásokat, amint azok megjelennek, de 24 százalékuk csak abban az esetben, ha az már nagyon szükséges.

Sokan azonban szándékosan blokkolják a frissítéseket.

Ez problémát okozhat, egyrészt mert az androidos appok 96 százaléka anélkül is elindul, hogy a felhasználó megnyitná, másrészt 83 százalékuk olyan bizalmas adatokhoz is hozzáfér, mint a névjegyek, üzenetek, hívások, tárolt fájlok.

Ez a digitális zűrzavar és a gondatlan felhasználói viselkedés sérülkenyebbé teszi a készülékeket. A felmérés azt mutatja, hogy a felhasználók vesztett már el adatot

  • 56 százalékuk okostelefonján,
  • 39 százalékuk tableten,
  • 51 százalékuk számítógépen.

A digitális kavalkád másik következménye a sok kéretlen reklám: a felmérést kitöltők nagyrésze panaszkodott a zavaró hirdetésekre: 61% telefonon , 47% tableten és 55% asztali számítógépeken.