Kártérítést fizet a kémkedő okosvibrátorok gyártója

2017.03.15. 10:00

Közel 4 millió dollárt kell fizetnie a We-Vibe nevű, okosvibrátorokat gyártó cégnek egy csoportos per után. A vibráló okoskütyük nemcsak, hogy biztonsági szempontból sebezhetőek voltak, de folyamatosan gyűjtötték a felhasználók intim életére vonatkozó adataikat is.

A kanadai We-Vibe nevű cégnek összesen 3,75 millió dollárt kell kicsengetnie a felhasználók szexuális aktivitásának követése, valamint a nem megfelelő védelem miatt. A gyártó okosvibrátorai a a vásárlók hőmérsékletéről és eszközhasználatáról gyűjtöttek össze adatokat, tudtuk és beleegyezésük nélkül. A gyártó azzal védekezett, hogy az adatokat kizárólag piackutatási célokból kívánta felhasználni.

A We-Vibe 4 Plus egy olyan bluetoothos okosvibrátor, amit egy appal lehet vezérelni. Eredeti célja, hogy színt csempésszen a távkapcsolatban élők életébe: az alkalmazásnak köszönhetően távolról is lehet irányítani különböző funkcióit, így a partner például videóhívás közben váltogathatja a rezgés intenzitását.

Ami érdekesebbé teszi a kütyüt biztonsági szempontból, hogy egy súlyos biztonsági résnek köszönhetően könnyedén át lehetett venni felette az irányítást. Erre világítottak rá a Defcon nevű hackerkonferencián új-zélandi hackerek, akik távolról tudták ki- és bekapcsolni az örömszerző eszközöket.

A hír hallatára a felhasználók csoportos pert indítottak az illinoisi szövetségi bíróságon, ami végül megegyezéssel zárult. Az ügyet egy nő kezdeményezte, aki felháborodott azon, hogy a hackerek gyakorlatilag minden információt megszerezhettek volna önkielégítési szokásairól.

A We Vibe anyacége, a Standard Innovation beleegyezett, hogy vásárlónként megadott összeget fizetnek a kémkedő vibrátorok után. Aki csak az eszközt vette meg, 200 dollárt kap, ám aki használta a hozzátartozó okostelefonos appot is, 10 ezer dollárt kap kártérítésül. Eddig körülbelül kétmillió ilyen eszközt adtak el. 

A cég közölte, hogy a biztonsági hibákat azóta javították, és az eddig összegyűjtött adatokat is törlik szervereikről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK