A Google naptérképpel csökkentené a villanyszámlát

2017.03.23. 11:18

A keresőcég új szolgáltatása megmondja, befektessünk-e a napelemekbe, de sajnos még csak az Egyesült Államokban működik.

Ugyan Magyarországon még gyerekcipőben jár a napkollektorok használata, az Egyesült Államokban egyre több nagy techcég ismeri fel a bennük rejlő lehetőségeket. A Google két éve el is indította Project Sunroof nevű eszközének fejlesztését, amely meg tudja mondani a felhasználónak, hogy saját házának adottságait figyelembe véve megérné-e napelemeket, napkollektorokat elhelyezni saját háztetején.

Két éve még csak San Francisco, Fresno és Boston területén működött a szolgáltatás. A keresőcég bejelentette, hogy ez a szám azóta jelentősen bővült, már az Egyesült Államok 50 államában használható az eszköz.

A cég eddig több mint 60 millió épületet elemzett, vizsgálatuk szerint az amerikai háztetők 79 százalékára esik annyi napfény, hogy érdemes legyen rá napelemeket telepíteni. Napenergia terén a legtöbb lehetőséget Houstonban látják, ezt követi Los Angeles, Phoenix, San Antonio és New York.

A Googleplex hőtérképeForrás: Google

Az amerikai érdeklődők a Project Sunroof weboldalán nézhetik meg, mi a helyzet saját lakhelyükkel. A keresőcég térképét használó rendszerben elég rákeresni egy címre, és a megjelenő műholdképen máris láthatóvá válnak a kellő mennyiségű napfényt befogadó háztetők.

Az elemzés elkészítéséhez figyelembe veszi az árnyékot adó fákat, a nap házhoz viszonyított elhelyezkedését, a hőmérsékleti mintákat. Ezek alapján egy hőtérképet készít arról, hogy a tetőre hol esik a legtöbb napfény.

Folyamatosan bővül a naptérkép, már 50 államban használhatóForrás: Google

A szoftver becslést készít a napenergia-gyűjtésre alkalmas hasznos órákról, és arról is, hogy mennyi pénzt spórolhatna a felhasználó a váltással húsz év alatt, ha befektetne napelemekbe. A kalkuláció pontosítható olyan saját adatok megadásával, mint hogy jelenleg mennyi a felhasználó havi átlagos villanyszámlája.

Komolyan érdekli a Google-t

A kutatók szerint a Project Sunroof nevű rendszer hatékonysága azért magasabb más, hasonló elven működő szoftvereknél, mert az intelligens algoritmusok 75 százalékkal javítják azok általános teljesítményét.

Bár még csak 50 államban érhető el, a kiterjesztésének lehetősége elméletben adott, mivel a Google öntanuló algoritmusai képesek rá, hogy más területek sajátos fény- és időjárási viszonyait is figyelembe vegyék.

A keresőcég ezzel együtt szeretné felmérni a világ napenergia-potenciálját is. A kollektorok ugyanis alkalmasak lennének arra, hogy adatokat küldjenek vissza nekik. Adatokat, amelyekre már rá lehetne építeni egy hosszú távú energetikai stratégiát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK