Elszállhat az ingyen Wi-Fi hostpotok száma a németeknél

wifi, Egy libanoni titkosszolgálati tiszt drótnélküli routert mutat be, melyet a gyanú szerint Izrael használt kémkedésre, 2009. május.
Vágólapra másolva!
A német törvényhozás eddig spártai szigorral csapott le a tiltott fájlmegosztásra, a warezolásra. Csak éppen nem biztos hogy ezek a csapások mindig jó helyre mentek.
Vágólapra másolva!

Az ember legjobb barátja a kutya, vagy egyre inkább a Wi-Fi. A szolgáltatói szektor egyes ágazataiban mára szinte alapvető követelménnyé vált, hogy az üzletekbe betérő vendégek ingyen Wi-Fi segítségével böngészhessék az internetet. Konkrét példát felhozva a kávézók mindenképp igyekeznek ilyen szolgáltatást nyújtani, hiszen ingyen Wi-Fi-vel több vendéget tudnak bevonzani.

Németországban sajnos akad momentán egy jogi probléma, amelynek köszönhetően az üzletek tulajdonosai félnek ingyen Wi-Fi szolgáltatást nyújtani, ugyanis

felelősségre vonhatóak a vendégeik által elkövetett kalózkodásáért.

Amennyiben valaki egy publikus Wi-Fi-n keresztül warezolt, és a jogvédők ezt bizonyítani tudják, akkor a Wi-Fi hotspot tulajdonosa kénytelen kifizetni a jogvédők által követelt kártérítést.

Eddig a tulajdonost büntették, ha az általa nyújtott ingyen Wi-Fi-n keresztül kalózkodott valaki Forrás: AFP/Joseph Barrak

Az erre lehetőséget adó helyi törvényt tavaly szeptemberben kaszálta el az Európai Unió Bírósága, mivel nem áll összhangban az uniós szabályozással. A tisztelt publikum nagy örömére a közeljövőben végre sikerülhet összehangolni a német és az uniós törvényeket, a német kabinet által a héten elfogadott új törvényjavaslat ugyanis megszünteti az üzletek tulajdonosainak felelősségre vonhatóságát. Természetesen a javaslatra még a parlamentnek is rá kell bólintani, ám ez puszta formalitásnak tűnik.

A törvénymódosítás ellenére a jogvédők a jövőben is háborgathatják majd az ingyen Wi-Fi-t kínáló üzletek tulajdonosait.

Amennyiben a warezolás detektálnak a hotspotjukról, akkor az üzletek tulajdonosainak valahogy le kell majd tiltaniuk a jogsértésben részt vevő warez webhely elérését a hotspotjukon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!