A tini hackerek 12 év börtönt is kaphatnak

konnektor hacker magyarósi csaba
Vágólapra másolva!
Számítógépes rendszerekből nagy értékben lopni egy dolog, megúszni azt már nem egyszerű. Ezt most a saját bőrükön tapasztalják meg egy négytagú indonéz hackercsoport tagjai.
Vágólapra másolva!


A fiatalak tavaly októberben betörtek a repülőjegyek árusításával foglalkozó Tiket.com webhelyre, majd onnan

4,1 milliárd rúpia (olyan 89,7 millió forint)

értékben repülőjegyeket tulajdonítottak el. A jegyeket ezután a Facebookon értékesítették.

Menőnek tűnhet, de nem az. És komoly következményei vannak. Forrás: Origo

A Gangtengers Crew („Jóképűek csapata") néven futó társulatot három a középiskolai tanulmányait éppen csak befejezett 19 éves, továbbá egy főiskoláról kihullott 27 éves képezte. Az ellopott repülőjegyek értékesítéséből származó bevételt nagyjából egyenlően osztották el, személyenként olyan 13 millió forint körüli összeg ütötte a markukat. A rendőrség csak a Gangtengers Crew vezetőjét nevesítette,

a 19 éves Haikal többek közt Ducati motorra költötte el a könnyen jött vagyonát.

A rendőrség internetes bűncselekmények felgöngyölítésére szakosodott részlegének parancsnoka szerint Haikal a tudását tekintve aránylag kifinomultnak mondható, de a Tiket.com rendszerébe sem volt nehéz betörni. A fiatalember autodidakta módon sajátította el a hackeléshez szükséges ismereteket.

A rendőrség nem közölte, hogy milyen módon azonosította a hackereket. Hármukat március 28-án, a negyedik illetőt pedig két nappal később vette őrizetbe.

A fiatalok akár 12 év börtönbüntetést is kaphatnak a tetteikért. A megkárosított légitársaság olyan 42 millió forint értékű vagyont tudott visszaszerezni a csapat tagjaitól.