A frászt hozta Dallas lakóira egy hacker

hacker hackelés számítógép laptop darknet
Pusztító erejű túlterheléses támadások voltak az idén
Vágólapra másolva!
Kisebb pánik tört ki Dallas városában a hétvégén, péntekről szombatra virradóan ugyanis egy vicces kedvű hacker aktiválta a város légvédelmi szirénáit.
Vágólapra másolva!

A riasztórendszert elsősorban arra használják, hogy extrém időjárási körülmények kialakulására – Dallas esetében tornádók közeledtére – hívják fel a lakosság figyelmét.

Érdemes lenne komolyabban védeni a városok informatikai rendszereit Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Silas Stein

A hacker összesen 156 szirénát kapcsolt be a városban, 12 hullámban összesen 60 alkalommal szólaltak meg a vészjelzők, az incidens péntek éjszaka 23:42-től szombat reggel 1:17-ig tartott.

A katasztrófavédelem jobb híján kénytelen volt lekapcsolni a komplett vészjelző rendszert, hogy elhallgattassa a szirénákat. A problémát vizsgáló szakemberek elsőként meghibásodásra gyanakodtak, ám aránylag gyorsan egyértelművé vált, hogy hackelés áll a háttérben.

A tettest még nem sikerül megtalálni, egyelőre csak annyi valószínűsíthető, hogy Dallas környékén lakhat.

A dallasi polgárok egy tábora természetesen riadtan hívta a 911-et a szirénaszó hallatán, péntek 23:30 és szombat reggel 3:00 között 4400 hívást futott be a vészhívószámra. Ez a 8 órás éjszakai műszak során megszokott érték kétszerese. Egy ponton a szokásos 10 másodperc helyett 6 percet kellett várniuk a hívóknak, mire sikerült kapcsolatba lépniük egy operátorral. Ez abszolút elfogadhatatlan, hiszen a rendőrséget, a mentőszolgálatot vagy éppen a tűzoltóságot hívni próbálóknak minden másodperc számít.

Mike Rawlings polgármester szerint a hétvégi incidens remek példa arra, hogy miért is kellene több pénzt fektetni a város kritikus infrastruktúrájának fejlesztésére. Ezenfelül megígérte, hogy elkapják és felelősségre vonják a hackert. A vészjelző rendszer várhatóan hétfő dél környékén állhat újból szolgálatba.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!