Az Apple megszüntetheti a 32 bites appok támogatását az iOS 11-ben

Rostelecom announces launch of Allyo messenger communications telephone icon screen device landscape monitor tablet HORIZONTAL application android skype smart phone analogue ios calling app
Amit már nem használunk, annak felesleges fenn lennie
Vágólapra másolva!
A számítógépek piacán már a múlt évtized végén átvették az uralmat a 64 bites processzorok és operációs rendszerek. A mobileszközök piacán azonban csak az elmúlt években kezdődött meg az átállás. Ezért is kicsit gyors ez a döntés.
Vágólapra másolva!

Az Apple az elsők között mozdult el a 32 bites hardverekről és szoftverekről, méghozzá a 2013 szeptemberében piacra dobott iPhone 5S-sel, továbbá a telefonon futó iOS 9.0-val.

A vállalat röviddel később világossá tette, hogy idővel teljesen le kíván számolni a 32 bites szoftverekkel. A fejlesztők 2015 februárja óta nem küldhetnek 64 bites kiadással nem rendelkező új appokat az App Store-ba, a kérdéses év júniusa óta pedig csak a 64 bites változatban is elérhető alkalmazásaikhoz adhatnak ki frissítéseket. Idén a következő fázisába léphet a 32 bites architektúrájú programok száműzésére kitalált terv, ugyanis a várhatóan idén ősszel megjelenő iOS 11 operációs rendszeren már egyáltalán nem lesznek futtathatóak a régi típusú alkalmazások. Az Apple várhatóan a júniusi WWDC fejlesztői eseményen fogja hivatalosan bejelenteni a változtatást.

Amit már nem használunk, annak felesleges fenn lennie Forrás: Sputnik/Alexey Malgavko

A nagy kérdés természetesen az, hogy mit jelent mindez a mobilozók számára? A SensorTower márciusi adatai alapján

jelenleg az App Store 187 ezer alkalmazása – a teljes kínálat mintegy 8 százaléka – nem volt elérhető 64 bites változatban.

Ezek várhatóan nem működnek majd az iOS 11-gyel piacra kerülő, vagy a rendszerre utólag frissített iPhone, iPad, iPod Touch eszközökön. Kategóriák szerinti bontásban messze a játékokat érinti a leginkább az elavultság problémája, olyan 39 ezer nem rendelkezik 64 bites változattal.

A spekulációk szerint az Apple azért szeretne minél előbb megszabadulni a 32 bites alkalmazásoktól, hogy kivehesse a processzoraiból a futtatásukhoz szükséges áramköri elemeket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!