A Windows Vista már nem sokáig lesz biztonságos

2017.04.11. 18:00

A mai napon közvetlenül demonstrálja az élet körforgását a Microsoft. Egyrészt az áprilisi hibajavító napján megkezdi a Windows 10 alkotói frissítésének terjesztését a Windows Update-en keresztül, másrészt pedig kiadja a Windows Vista utolsó nyilvánosan elérhető biztonsági frissítéseit.

A 2006 novemberében piacra került Windows Vista támogatásának megszüntetése azt jelenti, hogy a felhasználók 2017. április 11-én kapnak utoljára sérülékenységeket befoltozó javításokat a rendszert futtató számítógépeikhez. A Microsoft a jövőben csak egyedi támogatási szerződések keretében lesz hajlandó patcheket készíteni a Vistához, ám ezzel az opcióval a jelentős költségek miatt legfeljebb nagyvállalatok és állami szervek élhetnek, ráadásul számukra is csak átmeneti kényszermegoldást nyújt a konstrukció.

A Windows Vista rendszerű PC-k tulajdonosainak mindenképp javasoljuk egy modern és támogatott operációs rendszerre való átállást, hiszen innentől kezdve különösen sebezhetőek lesznek a számítógépeik.

Forrás: AFP/Stan Honda

A valószínű körülményeket figyelembe véve két járható utat látunk számukra: egyrészt lecserélhetik a PC-jükön jelenleg futó Vistát egy ingyenes Linux-disztribúcióra, másrészt pedig beszerezhetnek használtan vagy újonnan egy támogatott operációs rendszert futtató számítógépet. A vistás számítógépükre jó eséllyel nincs értelme új Windowst licencelni, de természetesen ez függ a konkrét hardverkonfigurációjuktól.

A StatCounter internetes statisztikai szolgáltatás 2017 márciusában begyűjtött adatai alapján aránylag keveseket érint a Windows Vista terméktámogatásának megszüntetése: globálisan a windowsos számítógépek csupán 1,07 százalékán fut Vista, míg Magyarországon 0,32 százalékra jött ki a piaci részesedése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!