Elég egyértelmű előnyt jelentene egy módszer, amivel a nap bármely pontján, vérminta vétele nélkül tudná bárki ellenőrizni a vércukorszintjét. Az Apple állítólag épp ezen dolgozik.

Világszerte gyorsan emelkedik a cukorbetegséggel küzdők száma. Az Országos Egészségpénztár adatai szerint tavaly év végén Magyarországon 772 ezer főt érintett az anyagcsere-rendellenesség, azaz másfél évtized alatt bő 70 százalékkal nőtt a hazai diabéteszes betegek száma.

Lehet, hogy egy karóra is elég lesz a vércukorszint folyamatos ellenőrzéséhez?Forrás: AFP/2016 Getty Images/Drew Angerer

A betegeknek természetesen figyelniük kell a vércukorszintjükre, az inzulinnal kezelt betegek számára kötelező az otthoni mérés, míg a tablettások számára javasolt. A CNBC beszámolója szerint az Apple alaposan megkönnyítené a vércukorszint mérését, a vállalat teljes titokban már legalább öt éve dolgozik egy teljesen optikai elven működő szenzoron. A szakértők ezt tartják a legnehezebb módszernek, ezért

a jelenleg kapható mérőeszközök mind vérmintát alapul véve állapítják meg a vércukorszintet.

A CNBC beszámolója szerint a kutatási projekt még Steve Jobs fejéből pattant ki, amikor az okosórák potenciális felhasználási módjairól ötletelt. Egy évvel ezelőtt a szenzorral foglalkozó csapat olyan 30 főből állt, számos alkalmazottat a legnevesebb gyógyszergyártó cégektől csábított el az Apple. A projekt létezése részben azért maradhatott idáig titokban, mert az Apple főhadiszállása helyett a kutatók egy ahhoz közeli, jelöletlen irodaházban dolgoznak.

A szenzor fejlesztése aránylag előrehaladott állapotban van, az Apple állítólag már a klinikai tesztelésének előkészítésén fáradozik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!