Névtelen hős hackeli a routereket

wifi, Egy libanoni titkosszolgálati tiszt drótnélküli routert mutat be, melyet a gyanú szerint Izrael használt kémkedésre, 2009. május.
Vágólapra másolva!
Borzasztó az internetre kötött kütyük biztonsága, így a bűnözők egymással vetélkedve próbálják átvenni felettük az irányítást. Számítógép, mobiltelefon, router, okostermosztát, biztonsági kamera, beszélő játékbaba – semmi sem szent vagy sérthetetlen.
Vágólapra másolva!

A támadók célja általában nem a közvetlenül pénzre váltható információk lopása, valójában azért hackelik automatizált módszerekkel a kütyüinket, hogy túlterheléses támadásokra használható botnetekbe szervezzék azokat. A támadási kapacitásukat utána bérbeadják, ebből származik a bevételük.

Olyan hacker is van, aki biztonsági réseket foltozgat titokban. Forrás: AFP/Joseph Barrak

A Symantec beszámolója szerint a napokban kisebb problémával szembesültek a notórius Mirai botnet üzemeltetői: feltűnt a színen a Hajime botnet, amely pontosan ugyanazokra a sebezhető eszközökre vadászik, amelyeket a Mirai készítői is szeretnének a hatalmukba keríteni. Ez elsőre szimpla rivalizálásnak hangzik, de nem erről van szó:

a teljesen ártalmatlan Hajime valójában megerősíti a feltört eszközök védelmét,

hogy a rosszindulatú Mirai ne tudja átvenni felettük az irányítást.

A Hajime botnet mögött látszólag egyetlen névtelen antihősnek mondható hacker áll. Jó eséllyel nem csak szerénységből fedi homály a személyazonosságát, ugyanis a segítő szándéka ellenére a módszere nem csak etikátlan, de a világ legtöbb országában törvénysértő is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!