Az Apple is majdnem betiltotta két éve az Ubert

mobil okostelefon autó fuvarozás utazás uber wundercar oszkát telekocsi blablacar
The Uber smartphone app, used to book taxis using its service, is pictured over a parking lot as auto-rickshaws (background) ply a road in the Indian capital New Delhi on December 7, 2014. An Uber taxi driver allegedly raped a 25-year-old passenger in the Indian capital before threatening to kill her, police said December 7, in a blow to the company's safety-conscious image. AFP PHOTO/TENGKU BAHAR
Vágólapra másolva!
Újabb hét, újabb botrány az Uber körül. A The New York Times beszámolója alapján az Apple még 2015-ben majdnem atomcsapást mért a személyfuvarozó vállalatra, ugyanis az Uber az App Store szabályzatát súlyosan megszegve olyan kódot helyezett el az iPhone-okon használt mobilalkalmazásába, amely segítségével egyedileg beazonosíthatóak voltak a készülékek.
Vágólapra másolva!

Az ilyen vétségeket általában azzal honorálják az Apple munkatársai, hogy kiteszik a szabálysértő alkalmazás szűrét az App Store-ból.

A telefonok ujjlenyomatozásán alapuló módszernek köszönhetően felhasználók hiába változtatták meg vagy kapcsolták ki a mobilok menüjében az egyedi hirdetési azonosítójukat, esetleg resetelték a telefonjuk teljes szoftverét, az Uber alkalmazása továbbra is felismerte az adott készüléket. Az ilyen típusú követési tevékenységet tiltja az App Store fejlesztői szabályzata, az alkalmazások kizárólag a mobilozók hirdetési azonosítói alapján detektálhatják a telefonokat.

Az Uber szerint a csalók visszaszorítása volt a szabálysértő tevékenység célja. Forrás: AFP/Tengku Bahar

A helyzetet súlyosbította, hogy az Uber programozói megpróbálták elrejteni a követési funkciót az Apple elől: a cég főhadiszállásának GPS-koordinátáin belül letiltották a mobilok ujjlenyomatozását, remélve, hogy így nem szereznek róla tudomást a vállalat munkatársai. Mondani sem kell, hogy kevés sikerrel.

A különleges és kényes helyzetet személyesen Tim Cook, az Apple ügyvezető igazgatója rendezte. Cook egy személyes találkozón ultimátumot adott az Uber ügyvezetőjének, miszerint vagy befejezik a felhasználók követését, vagy repül az alkalmazásuk az App Store-ból.

Travis Kalanicket alaposan megrázta a személyes kioktatás, hiszen beláthatatlan következményekkel járt volna a cégére nézve az App Store-ból való kidobás.

A The New York Times cikkére reagálva az Uber azt állítja, hogy az ujjlenyomatozás célja a különféle csalások és visszaélések elleni harc segítése volt, nem az ügyfeleket kívánták követni vele.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!