Segíthetik a betörőket az okos villanyórák

villanyóra
Budapest, 2013. január 8. Bartik József, a Magyar Posta kézbesítője okostelefonja segítségével rögzíti egy villanyóra adatait az egyik IX. kerületi, Toronyház utcai lakóházban 2013. január 8-án. A posta kézbesítői olvassák le januártól az Elmű-Émász csoporthoz tartozó villanyórákat. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Terjednek az okos mérőórák, amelyek segítségével az ügyfelek részletes kimutatásokat kaphatnak a közműszolgáltatók webhelyein az áram-, víz-, távhő-, és gázfogyasztásukról. Egy friss kutatás szerint sajnos nem csak a fogyasztók életét könnyíthetik meg a kütyük.
Vágólapra másolva!

A Canberrai Egyetem internetes biztonsággal foglalkozó laborjának egyik kutatója alaposabban megvizsgálta a különböző típusú okos mérőórákat. Nigel Phair megállapította, hogy modelltől függően az eszközök egy- vagy kétirányú adatkommunikációt tesznek lehetővé.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az egyirányú kommunikációra képes modellek pusztán elküldik használati statisztikákat a közműszolgáltatóknak, míg a kétirányú kommunikációt támogató modellek parancsokat is képesek fogadni a szolgáltató rendszerétől. Phair tapasztalatai alapján a víz- és gázórák általában egyirányúak, míg a villanyórák tipikusan kétirányúak.

A problémát az jelenti, hogy a kutató szerint az okos mérőórák tipikusan semmiféle biztonsági rendszerrel sem rendelkeznek. Az egyirányú órák esetén ez nem óriási probléma, azonban a kétirányú órákat hackelhetővé teszi a parancsok fogadásának képessége.

Nem kérnek jelszót a hozzájuk csatlakozni kívánók felektől, továbbá a beépített szoftverük sem frissíthető.

A kutató szerint a besurranó tolvajok a megfelelő eszközök és tudás birtokában rákapcsolódhatnak az ilyen mérőórákra, majd az ingatlanok áramfogyasztását figyelve könnyen kitapasztalhatják, hogy mikor állnak üresen a lakások.

További érdekes visszaélési lehetőség, hogy a fogyasztás elemzésével megállapítható lehet az ingatlanban éppen áramot használó eszközök köre. Egyes így nyerhető információk eladhatóak lehetnek a hirdetőcégeknek, ilyen például a televíziózás tipikus ideje.

Végül megemlítendő, hogy az ingatlanok tulajdonosai is kihasználhatják a sebezhetőségeket, megpróbálhatják manipulálni a bejelentett fogyasztási információkat. Puerto Ricóban már volt példa ilyen csalásra, néhány év alatt a becslések szerint több száz millió dolláros kárt okozhattak az óráikat „tekerő" ügyfelek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!