Hivatalos a diákoknak szánt Windows 10 S

laptop, notebook, windows 10 s, minecraft, oktatás,
Vágólapra másolva!
Kedd délután a Microsoft hivatalosan is bejelentette a hónapok óta pletykált, kimondottan oktatási intézményeknek szánt Windows 10 S operációs rendszert. A Google Chrome OS ellenfele csak diákoknak szánt laptopokon lesz elérhető, előtelepített állapotban.
Vágólapra másolva!

A megszokott Windows 10 és a diákoknak szánt Windows 10 S között egyetlen komoly különbség akad: az új kiadásra kizárólag a Windows Áruházból telepíthetőek alkalmazások. Nem lehetséges az internetről letöltött telepítők futtatásával bővíteni a PC-k szoftveres repertoárját.

Ingyenes Minecraft: Education Edition jár a Windows 10 S mellé Forrás: Microsoft

Ez biztonsági megfontolásból van így, a klasszikus installáció letiltásával

a Microsoft szeretné alaposan csökkenteni a gépekre véletlenül felkerülő kártevők, vagy legalábbis nemkívánatos szoftverek mennyiségét.

Szerencsére a megszokott windowsos programok ettől még használhatóak a Windows 10 S-en is, ám ehhez a készítőiknek fel kell tölteniük azokat a Windows Áruházba, így

valószínűleg nem maradnak majd Chrome vagy Firefox nélkül a diákok.

Az operációs rendszerhez ingyen jár egy-egy 12 hónapos Minecraft: Education Edition és Office 365 for Education előfizetés. Az iskoláknak szánt Windows 10 S-es számítógépek ára 189 dollárnál kezdődik majd, a következő hónapokban kerülnek a piacra. Egyes modellek a fogyasztói piacon is kaphatóak lesznek.

A Windows 10 Pro rendszert már használó iskoláknak nem kell majd licencdíjat fizetniük, amennyiben Windows 10 S-t futtató számítógépeket vásárolnak. Ha pedig túlságosan kötöttnek éreznék a diák-Windowst, akkor gépenként 50 dollárért átállíthatják majd a PC-ket a normál Windows 10 Pro rendszerre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!