A bűnözők a Chrome és a Firefox felhasználóit is megpróbálják átejteni a trükkel.

Egyetlen vírusirtó sem képes tökéletes védelmet biztosítani a windowsos számítógépek számára, az internetezőknek továbbra is résen kell lenniük, hogy kártevőmentes maradjon a PC-jük. A támadó weblapok szimpla betöltetésével már nem igazán lehetséges megfertőzni a naprakész számítógépeket, így a bűnözők arra próbálják rávenni a netezőket, hogy saját kezűleg telepítsék a kártevőket.

Így néz ki Firefoxban a kártevő letöltési oldalaForrás: Bleeping Computer

A bűnözők egyik kedvelt módszere, hogy teljesen legitim webhelyekbe törnek be, majd azokról automatikusan átirányítják a látogatókat a kártevőjük letöltési oldalára. 

Ezt a módszert használják egy jelenleg futó támadó kampányban is. A letöltési oldalon az áll, hogy a Google Chrome vagy Mozilla Firefox nem tudja megjeleníteni az eredetileg felkeresett webhelyet, ugyanis nincs telepítve a weblapon használt „HoeflerText" betűtípus.

A probléma megoldása érdekében arra kéri az internetezőket, hogy telepítsék „Chrome Font Pack" vagy „Mozilla Font Pack" nevű csomagot.

Ez átverés: a felkínált csomagok betűtípusok helyett kártevőt tartalmaznak!

Jelen esetben a bűnözők a Zeus Panda banki trójait próbálják telepíttetni az áldozatokkal, ez a netbankos bejelentkezési információkat próbálja ellopni.

Az efféle átverések elkerülése érdekében soha ne telepítsünk semmiféle a számítógépünkről vagy a böngészőnkből állítólagosan hiányzó komponenst.

Néhány évvel ezelőttig nagy néha belefuthattunk ilyen jellegű legitim kérésekbe, azonban

a böngészőknek manapság nincs szükségük semmilyen külön telepítendő komponensre a weblapok megjelenítéséhez.

Az abszolút egyetlen kivétel az Adobe Flash lehet, de azt jobb ötlet inkább nem telepíteni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!