Csak válogatott szerkesztők hozhatnak létre szócikkeket a kínai Wikipédiában. A valóság vezet minket, szerkesztési és lektorálási folyamatunk pedig nagyon szigorú - bizonygatta Csang Paj-csun, a tudomány- és technológiatörténeti részleg főszerkesztője.

A kínai enciklopédiába legalább 300 ezer szócikket szeretnének összegyűjteni, amelyek a tudomány, az irodalom, a politika és a történelem különböző témáit ölelnék fel. Az erőfeszítéseket a Kínai Kommunista Párt, a KKP központi propagandáért felelős részlege hangolja össze.

A propagandaosztály ad utasításokat a kínai médiának, az internetes vállalatoknak és a kiadóknak, illetve az oktatás felügyeletéért is felelős.

20 ezer szakértő írja az enciklopédiát

Ez a részleg bízta meg az online enciklopédia szerkesztésével a Kínai Enciklopédia Könyvkiadót is, amely a legelterjedtebb nyomtatott enciklopédia kiadásáért is felel. A kiadóház 20 ezer szakértőt akar megbízni az előírt mennyiségű szócikk létrehozásával. A kizárólag kínai nyelven készülő enciklopédia a tervek szerint a jövő évtől válik elérhetővé az interneten.

Kína rendszeresen blokkolja a Facebookot és a Twittert is

Kína az internet és a szabad információáramlás korában is minden megtesz azért, hogy a lehető legszigorúbban szabályozza a médiát és az információforrásokat. Rendszeresen blokkolják a Facebookot és a Twittert, és több alkalommal a Wikipédia angol, illetve kínai honlapját is letiltotta.
A várakozások szerint a kínai enciklopédiát a KKP szája íze szerint állítják majd össze. Csiao Mu, egy pekingi, független médiaszakértő úgy véli, hogy az új online enciklopédia sokban eltér majd a Wikipédiától, és ha megjelenhet, akkor vagy önmagát cenzúrázza, vagy a hatóságok fogják majd cenzúrázni. Csiao szerint az enciklopédia az érzékeny történelmi eseményekről egyoldalúan, a KKP ízlését kiszolgálva fog írni, vagy egyszerűen hiányozni fognak belőle egyes szócikkek, például a Tienanmen téri vérengzés.