Szinte bármilyen tárgy olcsón érintőssé varázsolható

electrick, érintésvezérlés, touch,
Akár egy kormánykerék is érintőssé tehető az Electrickkel
Vágólapra másolva!
Momentán csak kisebb megjelenítők esetében használatos az érintésvezérlés, ennek két fő oka van: az elterjedt érintőfelületeket drága mulatság nagy méretben gyártani, továbbá csak többé-kevésbé sík felületekre applikálhatóak.
Vágólapra másolva!

A Carnegie Mellon Egyetem kutatói most előálltak az Electrick névre keresztelt megoldásukkal, amely lehetővé teszi a nagy méretű, továbbá a nem sík felületek érintőssé tételét, ráadásul olcsón. A beágyazott videóban számos konkrét példát hoznak az érintőssé tehető tárgyakra: többek közt kormánykerékkel, ajándékfigurával, gitárral, továbbá egy szoba falával demonstrálták a technológiát.

Akár egy kormánykerék is érintőssé tehető az Electrickkel Forrás: Carnegie Mellon Egyetem

Az Electrick alapvetően egyszerű elven működik. Elsőként egy elektromosan vezető felületre van szükség, ez akár spray segítségével utólag is kialakítható lehet a tárgyakon. A vezető felület széleire érzékelők kerülnek, amelyek regisztrálják az érintés hatására a felületen beálló feszültségváltozást. Utolsó lépésben némi matekozással behatárolható, hogy a vezető felület melyik pontját érintették meg.

Egyelőre nem világos, hogy a több érintés szimultán érzékelése mennyire oldható meg a rendszerrel, de még ha a multitouch nem is lesz az Electrick specialitása, akkor is kismillió érdekes felhasználási módja létezhet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!