Adatokat kell egyeztetniük a feltöltős mobilozóknak

iparűzési adó, a Telenor Magyarország Zrt. törökbálinti székháza
Vágólapra másolva!
Az Elektronikus Hírközlési Törvény alapján a feltöltőkártyás előfizetőknek 2017. június 30-ig adategyeztetést kell végrehajtaniuk a mobilszolgáltatójukkal. Ennek célja a visszaélések, továbbá a SIM-ek ellenőrizhetetlen továbbadásának visszaszorítása.
Vágólapra másolva!

A részletekről már januárban beszámoltunk, ám akkoriban a mobilszolgáltatóknak még csak elnagyolt elképzeléseik voltak arról, hogy miként fog megtörténni az adategyeztetés. A határidő közeledtével kezd kikristályosodni a helyzet.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A Telenor ma bejelentette, hogy egyrészt megkezdi az érintett ügyfeleinek SMS-ben történő tájékoztatását az adategyeztetésről, másrészt pedig az ügyfelei nem csak az üzleteiben, de az itt elérhető webes felületen is elintézhetik az adategyeztetést.

Aki a határidőig elmulasztja az adategyeztetést, annak megszűnik a telefonszáma, az esetlegesen fel nem használt egyenlege pedig elvész.

Sok feltöltős ügyfelet érinthet még, hogy aki más nevén lévő SIM-et használ, annak vagy át kell vennie a saját nevére a kártyát, vagy a kártya használójaként kell rögzíttetnie magát. Az utóbbihoz szükség lesz a kártya tulajdonosának hozzájárulására.

Sajtóközleményében a Telenor hangsúlyozta, hogy

nem ez az egyetlen a feltöltős mobilozókat érintő változás a törvényben.

Magánszemélyek birtokában már nem lehet tíznél több SIM-kártya. Akik a múltban ennél többet halmoztak fel, azoknak 2017. június 30-ig tisztázniuk kell a mobilszolgáltató(i)knál, hogy melyik maximum tíz darabot kívánják megtartani.

Szigorodott a SIM-kártyák átadása is. Az ügyfelek már csak a közeli hozzátartozóiknak adhatják szimplán oda a nevükön lévő SIM-eket. Közeli hozzátartozónak minősül például a házastárs, az egyeneságbeli rokon, vagy éppen a testvér. Viszont például élettársnak, anyósnak-apósnak nem adhatóak csak úgy oda a kártyák.

Természetesen lehetőség van a SIM-ek nem közeli hozzátartozóknak való átadására, azonban ilyen esetekben először tájékoztatni kell a mobilszolgáltatót az átadási szándékról, és a rendelkezésére kell bocsájtani a következő tulajdonos leellenőrzéséhez szükséges információkat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!