Beépül az Audi és Volvo autókba az Android

2017.05.16. 16:00

Teljesen átveszi az infotainment rendszer irányítását a Google platformja.

A Google bejelentette, hogy úton van a teljes értékű Android az autókba, a megfelelő modellekben a robotos rendszer működteti majd a jövőben az infotainment rendszert. A kocsik iránt érdeklődők valószínűleg hallottak már a jó ideje elérhető Android Auto szoftverről, azonban ez egy különálló program, amely vagy a sofőr mobilján, vagy az autó egyedi fejlesztésű infotainment rendszerének tetején fut.

Teljes értékű Android hajtja az Audi Q8 Sport koncepció infotainment rendszerétForrás: Google

Először az Audi és a Volvo fognak teljes értékű androidos infotainment rendszerrel ellátott kocsikkal előrukkolni. Az Audi esetében nem világos, hogy a rendszer mikor válhat elérhetővé az autókban, de a héten megrendezésre kerülő Google I/O fejlesztői konferencián a gyártó demonstrálni fogja az implementációját. A Volvo az elkövetkező két évben kívánja bevezetni az Androidot a járműveiben.

Jelenleg így néz ki a teljes értékű Android a Volvo infotainment rendszerénForrás: Google

Az infotainment rendszeren futó Android persze többet kínál a már említett Android Auto szoftvernél. Navigációs- és hangvezérlési szolgáltatást nyújt, lehetővé teszi a megfelelő appok futtatását a fő érintőkijelzőn és a kormány mögötti digitális kijelzőn, plusz kapcsolgatni lehet majd vele az autók különféle beállításait, többek közt a klímát, az ülés pozícióját, az ablakok helyzetét.

A Google előzékenyen közölte, hogy az androidos infotainment rendszerek nem lesznek összekötve az autók biztonsági szempontból kritikus vezérlőivel, így mondjuk nem kapcsolhatja majd ki a féket egy rosszindulatú kártevő.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!