Láthatatlan erőtér állítja meg a csempészdrónokat

2017.05.20. 08:00

A vezérlőjelet zavarja a Sky Fence, érdekesen reagálnak rá a quadrocopterek.

Április közepén beszámoltunk a hírről, miszerint az Egyesült Királyságban külön munkacsoport alakult a börtönökbe való drónos árucsempészettel való küzdelem érdekében. A börtönbüntetésüket töltők társai vagy családtagjai egyre gyakrabban próbálnak quadrocopterek segítségével telefont, cigarettát, esetleg drogot becsempészni az elítélteknek.

A Gizmodo cikke alapján a Csatorna-szigetek aprócska, csupán 139 férőhelyes Les Nicolles börtöne meglehetősen high-tech módon kívánja megoldani a drónos csempészet problémáját, a Drone Defence vállalat Sky Fence nevű termékével.

Ez egy jelzavaró rendszer: ha megközelítik a drónok a védett objektumot, akkor elveszítik a kapcsolatot a kezelővel, majd automatikusan visszatérnek a felszállási pontjukra. A fenti videón jól látható, hogy 

a vezérlőjel elvesztésekor „befékeznek" a drónok, olyan hatást keltve, mintha beleütköztek volna egy láthatatlan erőtérbe. 

A Les Nicolles-ban 20 jelzavaró berendezést telepítettek a Drone Defence szakemberei, az általuk generált zavarótér 360 fokban körülöleli a létesítményt, 600 méter magasságú falat képez körülötte.

A rendszer jelenleg tesztelés alatt áll, ha minden jól megy, akkor a jövő hónapban már éles üzemben védheti a börtönt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!