Átverhető a Samsung Galaxy S8 íriszleolvasója

samsung galaxy s8 íriszleolvasó íriszszkenner biotmetrikus hitelesítés okostelefon android
Minimális trükközéssel átverhető a Samsung Galaxy S8 íriszleolvasója
Vágólapra másolva!
Kontaktlencsét kell helyezni a tulajdonos megfelelően részletes fotójára.
Vágólapra másolva!

A Samsung számos hasznos és komfortos tulajdonságának kiemelésével reklámozza a Galaxy S8 csúcsmobilját, az egyik posztergyereknek mondható fejlesztés az íriszleolvasó. A tudomány jelenlegi állása szerint az ujjlenyomathoz hasonlóan a retina mintázata is személyenként változó, így megfelel a felhasználók azonosítására, ideális megoldás a készülék zárolásának gyors feloldására.

Minimális trükközéssel átverhető a Samsung Galaxy S8 íriszleolvasója Forrás: Samsung

Az íriszleolvasó valóban remek fejlesztés, azonban a gyártó tett jó néhány fenntartásokkal kezelendő állítást az okostelefon reklámkampánya során, amelyekkel azt a benyomást kelthette, hogy szinte támadhatatlan a leolvasó.

Íme egy példa:

olvasható a Samsung Galaxy S8 weblapján.

A híres Chaos Computer Club egyik prominens alakja most bebizonyította, hogy a telefon íriszleovasójának átverése akár az ujjlenyomat-olvasó megtévesztésénél is egyszerűbbnek bizonyulhat. Starbug szerint csak egy részletgazdag fotóra van szükség a készülék tulajdonosának szeméről, majd a fényképen lévő szem elé kontaktlencsét kell helyezni, és máris elbukott az íriszleolvasó.

A kérdéses fotókat nem feltétlenül nehéz beszerezni, elég lehet a telefon tulajdonosának megosztania egy közeli szelfit a közösségi médiában. A gyártó állításának megfelelően a Samsung Galaxy S8 elő- és hátlapi kameráival tényleg jó minőségű képek készíthetőek.

A nagy kérdés, hogy az íriszleolvasó tipikus és praktikus körülmények között észszerű védelmet nyújt-e a telefonok tulajdonosainak.

A válasz az, hogy igen: a támadónak ugyan nem kell túlságosan kifinomultnak lennie a leolvasó átveréséhez, de az átlagos mobiltolvajok, vagy éppen a kémkedni próbáló ismerősök ellen ettől függetlenül hatásosnak bizonyulhat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!