Budapesti konferencia az okos városokról

smart city, okos város
asd
Vágólapra másolva!
A telefonunk és a tévénk már okos. Lassan a háztartási eszközeink meg maga a házunk is az lesz. A következő lépés nyilvánvalóan az, hogy a város is okos legyen, amiben élünk, hiszen ez a modern lakosság számos problémájára jelenthet megoldást, javíthat életminőségünkön, és egyszerűsíthet mindennapjainkon. Erről tartanak konferenciát holnap Budapesten.
Vágólapra másolva!

A kérdés eléggé aktuális, ugyanis 1950 óta drámaian megnőtt a városban élő lakosság száma. Annyira, hogy akkor még 30%, 2008-ban viszont már a Föld populációjának 50%-a, tehát mintegy 3,3 milliárd ember élt városi területeken, és ez az arány 2050-re 66%-ra ugrik az ENSZ előrejelzései szerint (és ugyebár addigra jóval többen leszünk a bolygón).

A városiasodásnak tehát nagyon nincs vége, sőt. Szintén az ENSZ jósolja, hogy 2030-ra már legalább 41 olyan nagyváros lesz, melyekben fejenként több mint tíz millió ember él.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a város működése is egyre okosabbá, intelligensebbé váljon, hiszen így nagyon komolyan javítható a lakók életminősége és életszínvonala. Mindez alapvetően a hatékonyság növelésével érhető el, és könnyen belátható, hogy minél nagyobb egy város, erre annál inkább szükség van.

Egyre többen élünk városokban, úgyhogy egyre fontosabbá válik, hogy a város "okos" legyen. Forrás: Getty Images/iStockphoto/Urfinguss

De mitől lesz okos a város?

Felmerül tehát kérdés, hogy mégis mitől lesz egy város "smart", vagyis okos? Nos, a helyzet az, hogy erre még az urbanista szakértőknek sincs egyértelmű válasza, ugyanias mindenki máshogy áll neki a dolognak, és más prioritásokat tart szem előtt,

a végső cél azonban minden esetben a hatékonyság növelése, és így az életszínvonal javítása, a szolgáltatások könnyebb elérhetősége, a lakók kényelmének elősegítése

Alapvetően azonban mégis arról van szó, hogy gyors adatkommunikációval összekapcsolt okoseszközök kommunikálnak egymással, és ezek egy komplex rendszert alkotnak. Így például összekapcsolható lenne az úthálózat, a tömegközlekedés, az energiaellátása, a különböző szolgáltatók és adminisztrációs pontok.

Az előnyök nyilvánvalók: a rengeteg begyűjtött adatból a rendszer optimalizálni tudja a város működtetését, javít a hatékonyságon, és folyamatos információkat, visszajelzéseket ad a lakosság számára.

Az már szinte csak bónusznak tűnik ezek mellett, hogy egy ilyen komplex informatikai-technológiai rendszer alkalmazásával jelentősen csökkenthető a bürokrácia, javul az átláthatóság és a lakosságot könnyebben lehet bevonni a döntéshozatalba.

Világszerte okosodnak a városok

Ráadásul ez az egész már nem is annyira sci-fi, mint amennyire hangzik, a világ több nagyvárosa már megtette az első lépéseket az okossá válása útján. A brit Juniper Research egy ideje már rangsorolja is ezeket a városokat, és a legutóbbi felmérésük alapján az jött ki, hogy jelenleg Szingapúr áll az élen az okosodásban, majd ezt követi Barcelona, London, San Francisco és Oslo.

Jelenleg persze viszonylag gyerekcipőben jár még a dolog, de azért ígéretesen hangznak a megkezdett projektek.

A legtöbb város egyelőre a környezeti adatok mérésére, a világításra és a parkolás okosítására állt rá.

A környezeti monitor olyan adatokat tud szolgáltatni, mint a széndioxid- és por koncentráció,a hangszennyezés, vagy éppen a levegő hőmérséklete. Ezek az adatok egyébként például az ausztrál Adelaide városában aztán szabadon hozzáférhetők, és azt várják, hogy majd az emberek kitalálnak rájuk hasznos szolgáltatásokat.

A parkolás okosítása esetében a legfontosabb, hogy az érkező sofőröknek segítsen minél hamarabb megtalálni az elérhető szabad helyet, a parkoló üzemeltetőjének pedig folyamatos statisztikákat készítsen a kihasználtságról. Az okos világítás pedig jelentheti azt, hogy például egy mozgásérzékelős szenzor kapcsolja ki-be a lámpákat, amikor szükség van rájuk, meg akár azt is, hogy a lámpák az aktuális fényviszonyoknak megfelelően szabályozzák a fényerejüket.

Egy okoslámpa mindenféle érzékelővel Adelaide városában. Forrás: Invest Adelaide

Budapest is okos lesz!

Ezek után viszonylag örömteli tény, hogy Budapesten is indultak bizonyos, egyelőre alulról építkező kezdeményezések, melyeket a 2014-ben alapult SmartCity Budapest igyekszik összefogni, és bemutatni a legjobb példákat.

Ezen kívül az Informatika a Társadalomért Egyesület május 25-én az Europa Congress Centerben megrendezi az Okos Város Konferenciát.

Az egész napos programon képviselteti magát a kormány is: az okos városfejlesztésben érintett tárcák képviselőinek előadásából kiderül majd, mik a magyarországi tervek, intézkedések a témával kapcsolatban, és az érdeklődők megtudhatják, milyen támogatási források és finanszírozási lehetőségek állnak rendelkezésre.

Délután pedig a hallgatóság három szekcióban ismerkedhet mega legújabb okos város trendekkel, fejlesztésekkel, életszerű példákkal és a Visegrádi Négyek országaiban zajló programokkal.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!