Csalódás a Nokia 3310-es

Nokia 3310
Vágólapra másolva!
A Nokia megpróbált felülni a nosztalgiavonatra, de egyvalamivel nem számolt. Azzal, hogy a vonaton nem csak idősek ülnek.
Vágólapra másolva!

A 3310-es újramelegített kiadása nagyon vegyes érzelmeket váltott ki a piacon. Az első hír, ami napvilágot látott a telefonról, nagyon kedvező fogadtatásra talált. Az eredeti készülék ugyanis a maga idejében óriási siker volt.

Az emberek pedig szeretik, ha a „régen minden jobb volt” érzéssel szédítik őket.

Aztán megjelentek az első képek a telefonról, és már akkor látható volt, hogy ez a telefon nem AZ a telefon. A design „modernebb” lett, a szolgáltatások pedig egy picit megszaporodtak. Na pont ez a két dolog, ami nem kellett volna. Az lett volna a legjobb, ha kapunk egy olyan készüléket, ami pontról pontra lemásolja az eredeti vonalait, és még csak kamera sem kellett volna bele. Ami ugyanis ebben a telefonban van, az a mai olcsóbb okostelefonok kameráinak is csupán olcsó utánzata.

Színes és cuki, de ennyi az összes jó tulajdonsága Forrás: HMB Global - Nokia

Így az a csoport, amely anno 3310-est használt, és ma még aktívan telefonál, első pillanatban megutálhatja az új készüléket, hiába kerül mindössze 19 000 forintba. Még fesztiválozni sem az igazi, mert túl azon, hogy buta készülék, a haveroknak sms-t írogatni sem egy élmény vele. Egyrészt mert a számgombokkal üzeneteket bepötyögni ma már kínszenvedés, másrészt pedig, mert

ki ír ma már sms-eket?

Emellett a 3310-es nem is víz- és ütésálló, ami pedig nem árt egy esős, izzadós Sziget-koncerten.

Kinek való tehát a telefon? A nagyinak.

Vannak ugyanis nagyszülők, akik nem akarnak sms-ezni, sem pedig internetezni a telefonjukon, egyszerűen csak egy könnyen kezelhető, kis telefon kell nekik, ami esetleg jó színes házban van, hogy egyszerűen megtalálható legyen még megromlott látással is.

A legfontosabb tulajdonságok:


– Akár 1 hónapos készenléti idő és 22 órás beszélgetési idő
– 2.4" méretű, színes kijelző
– 2 megapixeles kamera
– Snake játék
– Színváltozatok: fényes élénkpiros, matt sötétkék, szürke, sárga

A kamerát mondjuk így is kihagyhatták volna belőle, mert a nagyi azt biztos nem fogja használni. Egyrészt, mert miért is használna valaki egy olyan kamerát, aminek a képminősége az évezred elején megjelent digitális kamerák minőségével van egy szinten. Másrészt, ha mégis készül egy kép a készülékkel, és azt a kis kijelzőn kívül máshol is szeretnénk megnézni, akkor a ma már elfogadhatatlan mms az egyik lehetőségünk, vagy a Bluetooth-párosítás, ami a 3310-es esetében új értelmet ad a „kínszenvedés” szónak.

A telefon hangminősége viszont elfogadható, a kijelzője pedig nem a legnagyobb ugyan, de azért azzal sincs komoly gond. Ha éppen nem fotókat böngésznénk rajta.

Nokia 3310 Forrás: Origo

Mindent összevetve az a vásárló, aki a szüleinek, nagyszüleinek szeretne telefont venni arra a célra, hogy amikor hívja őket, felvegyék, és beszélhessenek pár percet, és nincs kedve válogatni a piacon, nyugodtan válassza ezt a készüléket.

Ez sem rosszabb, mint a jelenleg kapható többi butatelefon. Viszont sajnos egy picit sem jobb.

Az viszont igaz, hogy ha feltöltjük a hétvégén, amikor a mamáéknál járunk, és letesszük a nappaliban, amikor két-három hét múlva megyünk, még mindig találunk benne szuflát. Persze csak ha addig nem beszéltünk velük, ami viszont nem szép dolog.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!