Szolgálatba állt az első dubaji robotzsaru

dubaj robotzsaru
A show kedvéért még kézfogásra is kapható a dubaji rendőrség robotja
Vágólapra másolva!
Kártyaleolvasót is kapott, a közbenjárásával gyorsan kifizethetőek a közlekedési bírságok.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosa ugyan Abu-Dzabi, azonban nemzetközi ismertség tekintetében a település már rég nem képes felvenni a versenyt az ország második legnépesebb városával. A grandiózus fejlesztéseivel az elmúlt évtizedekben a régió ékkövévé vált Dubaj egymást követő vezetőinek a célja nem pusztán az volt, hogy a világ leghíresebb nagyvárosaival vetélkedő presztízst szerezzenek a településnek, de folyamatosan a „konkurencia" lepipálásán dolgoztak, és dolgoznak ma is.

A show kedvéért még kézfogásra is kapható a dubaji rendőrség robotja Forrás: Dubaji Rendőrség

Ennek keretében a dubaji kormányszervek ott újítanak, ahol csak tudnak, például a város rendőrsége most hivatalosan is szolgálatba állította az első robotzsaruját. A másfél méter magas, 100 kilós eszköz a Pal Robotics terméke.

Még csak reklámarc

Ott persze még nem tartunk, hogy a dubaji robotzsaru gyanúsítottakat tartóztasson le, vagy saját fegyvere legyen.

Első körben a város bevásárlóközpontjaiban és turistalátványosságainál teljesít szolgálatot, a rendőrség kihelyezett ügyfélszolgálatosaként.

Jelenleg kettő, később hat nyelven tud majd társalogni. A show kedvéért képes kezet fogni a járókelőkkel, és türelmesen pózol a fotózkodáskor.

A robot közbenjárásával a járókelők felvehetik a kapcsolatot a rendőrséggel, például bűncselekményeket jelenthetnek be, vagy információt kérhetnek. Ez vagy szóban történik egy operátor kapcsolásával, vagy írásban, a robot mellkasi részére erősített táblagéppel. A tablet mellett kártyaolvasó is található, így ha valaki túl gyorsan hajtott volna a Ferrarijával, akkor a robotzsaru jóvoltából helyben rendezheti a közlekedési bírságot az aranyszínű bankkártyájával.

Kérésre tisztelgésre is képes a robot Forrás: Dubaji Rendőrség

Az információnyújtási tevékenység mellett a robot megfigyelő szerepet is ellát, az operátorok folyamatosan követhetik a kameráinak képét. Gyakorlatilag egy mozgó CCTV-kameraként is funkcionál, kiterjesztve Dubaj 6000+ darabos térfigyelő kamera-kollekcióját. A robotot idővel szeretnék rákötni egy arcfelismerő rendszerre, így kiszúrhatja majd a körözés alatt álló embereket.

A robotzsaru még csak a kezdet

Dubaj rendőrsége az elkövetkező két évben a robotzsaru mellett több más típusú robotot is szolgálatba szeretne állítani. Az egyik fontos modell egy tojás alakú darab, a tervek szerint ez közlekedési szabálysértéseket regisztrál majd.

Az ennél érdekesebb másik modell gyakorlatilag egy mech:

a három méter magas és 80 km/h sebességgel közlekedni képes robotot egy rendőr irányíthatja majd a vezérlőkabinból, elsősorban nehéz felszerelések szállítására kívánják bevetni.

A városvezetés jelenlegi tervei szerint 2030-ra a rendőrségi állomány olyan 25 százalékát robotok teszik majd ki, ezzel tehermentesítve a hús-vér rendőröket, hogy azok unalmas rutinfeladatok végzése helyett a bűnmegelőzésre fordíthassák a figyelmüket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

A cikk megjelenését támogatta az MVM Edison program.