Vágólapra másolva!
Elutasította a Silk Road alapítójának büntetésenyhítési kérelmét a bíróság.
Vágólapra másolva!

A nagyközönség 2014-ben ismerkedett meg a sötét web gyűjtőfogalommal. A kifejezés az illegális tevékenységeket lehetővé tevő, kizárólag a Tor-hálózaton keresztül elérhető webszolgáltatásokat takarja. A legismertebb mind a közül a 2011 novembere és 2013 szeptembere között üzemelt Silk Road volt, az adok-veszek típusú piactéren kábítószert árulhattak és vásárolhattak a felhasználók.

Ross Ulbricht, a Silk Road alapítója és üzemeltetője Forrás: Az Ulbricht-család felvétele

Heroin, kokain, ecstasy, LSD – szinte bármi kapható volt a fennállása alatt bő 1 milliárd dolláros forgalmat bonyolított dark webes szolgáltatásban.

Hosszas nyomozás és száznál is több próbavásárlás után az FBI sikeresen beazonosította a Silk Road üzemeltetőjét, majd lekapcsolta a szolgáltatást. Ross Ulbrichtot 2013. október 1-jén vette őrizetbe San Franciscóban a rendőrség, majd 2015-ben tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kapott a drogpiac üzemeltetéséért.

Ulbricht természetesen nem törődött bele a kemény ítéletbe, enyhítésért fellebbezett. Most szerdán a fellebbviteli bíróság elutasította a kérvényét, és helybenhagyta az eredeti ítéletet.

Egyelőre nem világos, hogy Ulbricht megpróbálja-e tovább támadni az ítéletet, bár észszerű volna, elvégre nincs vesztenivalója.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!