A Kaspersky Európában is nekiment a Microsoftnak

kaspersky router
Már routeren a KasperskyOS
Vágólapra másolva!
Versenyhatósági vizsgálatok jöhetnek, frissítéskor leirtja a vírusirtókat a Windows 10.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években nagy csendben komoly pácba kerültek az antivírusok készítői, ugyanis a Windows 8-tól kezdődően a Microsoft operációs rendszerei beépített vírusirtóval érkeznek. Ugyan a Windows Defender az eddigi független tesztek alapján nem nevezhető világklasszis védelmet nyújtó megoldásnak, ám összességében racionális fokú biztonságot nyújt, a hétköznapi netezős számítógépeken megfelelhet a célra.

Eugene Kaspersky Forrás: Kaspersky Lab

A Microsoft állítása szerint a Windows Defender integrálásának pusztán az volt a célja, hogy idővel minden egyes windowsos számítógép rendelkezzen egy alapszintű, de aktív védelmet nyújtó antivírussal. A felhasználók telepíthetnek helyette másikat, nem kívánják tönkretenni a fizetős vírusirtókat fejlesztő cégeket.

Az érintett vállalkozások közül eddig csak az orosz Kaspersky Labs támadta nyíltan és hangosan a Windows 8 és újabb rendszerekbe épített Defendert. A cég alapítója nem a Defender beépítését fájlalja, hanem a Windows 10 vírusirtókkal kapcsolatos működési sajátosságait tartja versenyellenesnek.

– olvasható Eugene Kaspersky friss blogbejegyzésében.

Kaspersky-nek két nagy problémája van a jelenlegi szisztémával.

Elsőként is a Windows 10 nagy funkcionális frissítéseinek installációjakor automatikusan törlődnek a harmadik felektől származó biztonsági szoftverek, noha a Microsoft telepítőprogramja azt ígéri a felhasználóknak, hogy a PC-n lévő programoknak nem esik bántódásuk. A kettes számú nagy bosszúság, hogy a Windows 10 gyors fejlesztési üteme miatt a biztonsági szoftvereket készítő cégek nem tudják a nagy frissítések kiadása előtt teljesen letesztelni a vírusirtóikat.

A vélt problémák megoldása érdekében a Kaspersky elsőként az orosz versenyhatóságnál, most pedig az Európai Bizottságnál és a német versenyhivatalnál is formális panaszt tett a Microsoft sérelmezett praktikái miatt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!