Hasznos funkciókat kapott az ingyenes jelszókezelő

2017.06.12. 10:00

Mostantól a duplikált és a hasonló jelszavakat is mutatja a KeePass.

A tanács szerint minden egyes webhelyen egyedi és erős jelszavakat kellene használnunk, ám ez emberileg lehetetlen feladat. A megoldás szerencsére egyszerű: a leggyakrabban használt webszolgáltatásoknak találjunk ki egy-egy megjegyezhető jelszót, a többinél pedig használjunk jelszókezelő programban tárolt, véletlenszerűen generált jelszavakat.

facebook jelszó közösségi oldalForrás: RIA Novosti/Natalia Seliverstova

Az egyik legismertebb, klasszikus jelszókezelő alkalmazás Windowsra az ingyenes KeePass. Az online jelszókezelőkhöz képest az a nagy előnye, hogy mentett jelszavakat tartalmazó, titkosított adatbázisfájl a számítógép háttértárán található, nem pedig valamiféle vállalat szerverén. A megoldás negatívuma, hogy ha valamilyen oknál fogva nem férünk hozzá a fájlhoz, akkor lőttek a komplett adatbázisnak. Erősen ajánlott biztonsági mentést készíteni az állományról.

A KeePass fejlesztője múlt pénteken új verziót adott ki az alkalmazásból. A 2.36-os kiadás jobbára csak hibajavításokat tartalmaz, azonban akad benne két szuper hasznos új funkció is: képes megmutatni a duplikált és hasonló jelszavakat.

A duplikátumok keresése akkor jöhet jól, ha több webhelyen is ugyanazt a jelszót használjuk, és az egyiktől kiszivárog. A funkcióval gyorsan megkereshetjük az összes olyan webhelyet, amelynél meg kell változtatnunk a jelszót. A hasonló jelszavak kerestetése az általános biztonságunk növelésekor jöhet kapóra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!