Önbizalom-hiányosak lehetnek a jövő robotjai

Hannover, 2017. március 19. Egy Marvin nevű humanoid robot az IBM multinacionális vállalat standjánál a világ egyik legnagyobb számítástechnikai és távközlési szakvására, a CeBIT sajtónapján, 2017. március 19-én Hannoverben. Az idei szakvásárt március 20. és 24. között rendezik, díszvendége Japán. (MTI/EPA/Focke Strangmann)
Vágólapra másolva!
Új módszerrel kényszerítenék engedelmességre a mesterséges intelligenciát.
Vágólapra másolva!

Már nem csak tudományos körökben kelt parázs vitákat a mesterséges intelligencia megzabolázásának kérdése, világszerte egyre több országban hatósági szinteken is vizsgálják a technológiával potenciálisan együtt járó problémákat, továbbá ezek lehetséges megoldásait. A legnagyobb félelem természetesen az, hogy a fejlett MI idővel fittyet hányhat az emberek utasításaira, az emberi érdekek szolgálása helyett önálló életet kezdhet.

Forrás: MTI/EPA/Focke Strangmann

A Berkeley-ben székelő Kaliforniai Egyetem kutatói most érdekes javaslatot tettek a probléma megoldására, az alapvető vezérlésükön keresztül

önbizalom-hiányossá tennék a mesterséges intelligenciákat.

A jelenlegi „buta" robotok egyszerűen csak végrehajtják a számukra adott utasításokat, míg a kutatók által javasolt rendszer minden egyes meghatározandó vagy elvégzendő részfeladat esetében kötelezővé tenné az MI számára annak a mérlegelését, hogy van-e joga dönteni vagy végrehajtani.

A kutatók szerint a bizonytalansági tényező beiktatása azért fontos, mert lehetetlenné teheti az MI számára a saját kikapcsolását megakadályozó döntések meghozatalát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!