Instant iskolákkal küzd a Vodafone Afrika legszegényebb gyermekeiért

afrika, vodafone, iskola
Vágólapra másolva!
A Vodafone Alapítvány bejelentette, hogy tovább bővíti Afrika szubszaharai térségében folyó oktatási programjait, amelyek ezentúl több mint ötmillió, a hagyományos oktatási rendszerből kiszorult gyermek javát szolgálják.
Vágólapra másolva!

A Vodafone Alapítvány a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Ghánában, Lesothoban, Mozambikban és Tanzániában vezeti be az Instant Iskolák Afrikának elnevezésű kezdeményezést, amelynek célja magas minőségű online oktatási anyagok ingyenes biztosítása.

A gyermekek, fiatalok és oktatók számára díjmentes és korlátlan lesz a hozzáférés,

valamint a használathoz szükséges mobilinternet az Instant Iskolák Afrikának program online tananyagaihoz, elősegítve ezek széles körű elérését és felhasználását. A tartalom offline is elérhető lesz, így támogatva azokat a diákokat és oktatókat, akik nem rendelkeznek Internet-hozzáféréssel. A Vodafone Alapítvány hasonló dél-afrikai kezdeményezésének – a Vodacom e-School-nak – az előnyeit már 215 000 gyermek élvezi.

Az iskolázottság hiánya felelős a legtöbb bajért. Forrás: Origo

A Learning Equality elnevezésű, nyílt forráskódú oktatástechnológiai megoldásokat biztosító nonprofit szervezettel közösen kidolgozott, Instant Iskolák Afrikának platform globális és helyi oktatási forrásanyagokat biztosít olyan tantárgyakban, mint a matematika és a természettudományok; több millió gyermeknek és fiatalnak biztosítva az oktatási anyagokhoz történő hozzáférést, egészen az általános iskolától a középiskola végéig.
Az általános iskolába beiratkozó gyermekek aránya globálisan is Afrika szubszaharai területén a legalacsonyabb: az összesen 57 millió általánosiskolás-korú, ám iskolába nem járó gyermekből 34 millió él ebben a régióban. A kulturális normák és az elszigetelt közösségek miatt az általános és középiskolába nem járó gyerekek közül kiemelkedően magas a lányok aránya Afrika szubszaharai régiójában. Az UNESCO UIS felmérése szerint 15 millió általánosiskolás-korú lány soha nem kap esélyt rá, hogy egy általános iskolában megtanuljon írni vagy olvasni, míg ugyanez a szám a fiúknál 10 millióra rúg. Ezen lányok közül 9 millióan Afrika szubszaharai területén élnek. Ebben a régióban az ötévesnél fiatalabb gyermekek halálozási aránya majdnem kétszer olyan magas azokban az esetekben, ahol az anyák nem részesültek oktatásban, mint ott, ahol középiskolai végzettséget szereztek.

A nőknek jóval kevesebb esélyük van a tanulásra. Forrás: Origo

A bejelentésre közvetlenül azt követően került sor, hogy a Vodafone Alapítvány közzétette Connected Education c. jelentését, amely arra a következtetésre jutott, hogy az Instant Iskolák Afrikának program keretében rendelkezésre bocsátott on-line oktatási forrásanyagok 2025-ig több mint 50 millió gyermeknek segíthetnek Afrika-szerte, Indiában és Egyiptomban, ahogy a Vodafone Alapítvány figyelme egyre inkább ezen témák felé fordul.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!