Több millió Samsung Galaxy került veszélybe

galaxy s5 okosóra
A visitor looks at a Samsung Electronics Galaxy S5 smartphone at a showroom in Seoul on April 29, 2014. Samsung Electronics reported on April 29 its net profit had risen 5.9 percent year-on-year in the first quarter to 7.57 trillion won (USD 7.3 billion) but operating profit declined for a second straight quarter on slowing smartphone revenue. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE / AFP / JUNG YEON-JE
Vágólapra másolva!
A netes bűnözők csendben rosszindulatú alkalmazásokat telepíthettek volna a mobilokra.
Vágólapra másolva!

Emlékeznek még a régebbi Samsung Galaxy mobilok S Suggest appjára? Amelyik népszerű alkalmazásokat próbált ajánlani a telefonok tulajdonosainak? Ami ennél sokkal nagyobb probléma, hogy a Samsung illetékeseinek is teljesen kiment már a fejükből az időközben nyugdíjazott app.

Samsung Galaxy S5 Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Mint kiderült, a működése során az S Suggest egy internetes szerverrel kommunikált, amelyet az ssugest.com domaincímen keresztül ért el. Az alkalmazás profilját tekintve ebben semmi meglepő sincs, a mostani vészhelyzetet az okozta, hogy az említett domaincím a napokban újból bárki által regisztrálhatóvá vált, a Samsung ugyanis elfelejtette megújítani a birtoklásának jogát.

Mindez jelen esetben azt jelenti, hogy amennyiben egy netes bűnöző képes lett volna elég gyorsan lecsapni a domainre, akkor

Samsung okostelefonok millióira telepíthetett volna rosszindulatú alkalmazásokat.

Ehhez a mobilozóknak nem kellett volna asszisztálniuk, az S Suggest képes a saját hatáskörében, kérdés nélkül új alkalmazásokat telepíteni a telefonokra.

A Motherboard beszámolója alapján a problémát az Anubis Labs biztonsági cégnél dolgozó João Gouveia fedezte fel. Szerencsére gyorsan beregisztrálta az elárvult webcímet, de kérés esetén hajlandó visszaadni a domain feletti irányítást a Samsungnak.

Gouveia szerint hétfő óta van a birtokában a domain, az első 24 órában 2,1 millió Samsung Galaxy mobil összesen 620 millió alkalommal csatlakozott fel a webcímre.

Hírünk írásáig a Samsung nem kommentálta a rendkívül kínos bakit.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!