E-cigarettával is hackelhetőek a PC-k

e-cigi, elektromos cigaretta, e-cigaretta
Laura Deppe smokes a compact e-cigarette at her store "Tante Dampf" in Berlin, Germany, 31 July 2015. Photo: Rainer Jensen/dpa
Vágólapra másolva!
Talán jobb nem számítógépről tölteni a noname termékeket.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt talán két évben hazánkban is terjedni kezdett az elektromos cigaretta. A folyadékot használó kütyü a normál cigarettához képest kevésbé káros az egészségre, és a kezdeti komolyabb befektetés ellenére masszívan olcsóbb is annál.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rainer Jensen

A kérdés már csak az volt, hogy mikor hackelnek vele számítógépet, most eljött ennek az ideje is. A B-Sides London biztonsági konferencián Ross Bevington biztonsági kutató demonstrálta, hogy az USB porton keresztül tölthető elektromos cigaretták könnyen átalakíthatóak támadó eszközökké, csak módosítani kell az elektronikájukat.

A demonstráció során a kutató egy szöveges dokumentumot nyitott meg, beviteli eszközként ismertette fel a számítógéppel a megbabrált kütyüt, de ennél persze sokkal többre is képesek lehetnek az e-cigaretták.

Bevington önmagában semmilyen hallatlan dolgot nem fedezett fel, inkább csak fel kívánta hívni a figyelmet a szokatlan támadási lehetőségre. Az USB kulcsoktól eltérően a püfékelőgépek PC-kre való rádugása nem kelt gyanút a vállalatok és kormányszervek irodáiban. Ezen felül persze az átlagos fogyasztóknak is érdemes elgondolkodniuk azon, hogy mennyire szeretnék a PC-jükről tölteni az internetről rendelt, noname e-cigarettájuk akkumulátorát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!