Keresi a megoldást az informatikusok hazahívására egy hazai cég

ithon.info, Magyarország, informatikus, it, külföld
Sok az informatikus, aki külföldön dolgozik, itthon pedig kellene a munkaerő az IT iparban. Ebben azért van lehetőség nem?
Vágólapra másolva!
Egy igazán jó kezdeményezésbe botlottunk a neten. Egy magyar fiatalokból álló csapat azt vette a fejébe, hogy hazahozza a külföldön dolgozó magyar informatikusokat. Legalábbis első körben megnézik, mi kell ahhoz, hogy hazajöjjenek.
Vágólapra másolva!

Számos oka lehet annak, ha valaki külföldön kezdi meg a karrierépítést, a leggyakrabban a jobb anyagi lehetőségek, vagy a megbecsültség a fő motiváló erő – mi történik viszont akkor, ha itthon maradva, vagy hazatérve is hasonló körülményeket talál valaki, mint a külföldön szerencsét próbálók?

Mi kéne, hogy hazagyere?

Ezt a kérdést tette fel a versenyszférában működő IThon.info csapata, akik abból indultak ki, hogy az IT szektorban rengeteg olyan cég működik ma Magyarországon, amely képes arra, hogy a nyugatihoz hasonló anyagi- és munkakörülményeket, szakmai kihívásokat teremtsen.

Adott lenne tehát a lehetőség, hogy a fiatal és tapasztalt informatikusok a külföldi elhelyezkedés helyett itthon kezdjék el megalapozni a jövőjüket.

Mivel rengetegen továbbra is külföldön dolgoznak, vagy a távozást fontolgatják, úgy tűnhet, hogy mégsem feltétlenül elegendő a megfelelő anyagi motiváció, vagy a kellően rugalmas munkakörülmények; de az is lehetséges, hogy a más területeken tapasztalható rossz körülményekből tévesen azt a következtetést vonják le az IT szakemberek, hogy itthon nekik sincsenek olyan lehetőségeik, amelyek miatt érdemes lehet itt maradniuk.

Nagyon kellenek az informatikusok itthonra is. Forrás: Magyar Telekom

Az IThon.info rengeteg olyan céggel áll kapcsolatban, amelyek boldogan fogadnák az IT szektor pályakezdőit és hazatérőit, mégpedig olyan lehetőségekkel, amelyek vetekednek a távoli országokban realizálható előnyökkel. Nyilván nehezebben találkoznak az ilyen ajánlatokkal a már külföldön élők, ezért a nekik szóló kérdés mellett a cég szavazást is indított a Facebook oldalán: ebben azt kérték az oldal követőitől és más itthon dolgozó IT szakemberektől, hogy ajánljanak olyan cégeket, amelyekkel jó tapasztalatokat szereztek a hazai munkavégzés során, és amelyeket ajánlanának azoknak az ismerőseiknek is, akik egyelőre még külföldön dolgoznak az IT szektorban. Ez a szavazás azóta a cég weboldalán folytatódik.

Az eddigi válaszadók már több mint 40 cégre bővítették a listát,

amelyhez bármikor hozzá lehet adni továbbiakat, így várhatóan további javaslatok is érkeznek majd – a lista élén egyelőre az IT Services Hungary, az Integral Vision és az Epam áll.

A Facebook szavazás, és a kommentelés mellett e-mailben is várják azok válaszát, akik szeretnének alaposabban beszámolni a motivációjukról – ahogy a blogjukban is írják, már most több mint 50 olyan emberrel beszélgettek, akiket így vagy úgy, de érint ez a téma, és a velük folytatott beszélgetésekből összetettebb kép látszik kirajzolódni, mint a magas fizetés és a rugalmas munkaidő. Ezt a képet szeretnék tovább árnyalni úgy, hogy a lehető legtöbb információt, személyes történetet összegyűjtve vonjanak le tanulságokat ezekből.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!