Percek alatt 2,27 milliárd forintot lopott a hacker

megtakarítás félre tett pénz
Small chest full of gold coins (savings).
Vágólapra másolva!
Méghozzá rendkívül egyszerűen, dühöng az ethereumos befektetői közösség.
Vágólapra másolva!

Egyre szélesebb körűvé válik a kriptopénzek használata, jó ideje már startupok feltőkésítésére is használható. Nem Kickstarter-szerű pénzgyűjtésre kell gondolni, az Initial Coin Offering (ICO) nevű művelet a részvénykibocsátáshoz áll a legközelebb, csak épp itt tokeneknek hívják a részvényeket.

Forrás: Photononstop/Charlie Abad

Hétfőn gyorsan rémálomba fordult a befektetési információk nyújtására készült Coindash webszolgáltatás feltőkésítési akciója. Az ICO elindítása után 15 percig minden rendben ment, ezen időszak alatt csak a kiemelt befektetők vehettek tokeneket. Ezután nyilvánossá vált az ICO, így már bárki szabadon vásárolhatott a „részvényekből" .

A problémát az jelentette, hogy valaki betört a Coindash webhelyére, és az ICO nyilvánossá válásával párhuzamosan lecserélte azt a számlaszámot, amire az Ethereum kriptopénzt kellett küldeniük a befektetőknek.

A befektetők a hacker számlájára küldték a pénzüket.

Méghozzá nem is akármennyit: nagyjából 37 ezer Ethereumot, ami a hírünk írásakor 8,52 millió dollárnak, durván 2,27 milliárd forintnak felelt meg.

Ugyan a számlaszám lecserélése pár perc után feltűnt a Coindash illetékeseinek, azonban nem tudták elég gyorsan kommunikálni a hackelést a vásárlók felé. A Coindash azt állítja, hogy a rossz számlára pénzt utalt befektetők is megkapják majd a tokenjeiket, plusz a lehetőségekhez mérten kilátásban van valamiféle extra kompenzáció is.

Az ilyenkor elvárható módon elindult a vádaskodás, miszerint „belsős munka" történt, azaz a Coindash maga lopta el a gigantikus mennyiségű pénzt. Ezt a Coindash tagadja, a vádaskodók semmiféle bizonyítékot sem tudnak felmutatni. Egyelőre nem világos, hogy tesz-e feljelentést rendőrségen a Coindash ukrán csapata, hírünk írásáig szó sem esett ilyesmiről a kommunikációjukban.

Nem ez az eddigi legnagyobb Ethereum-rablás, tavaly egy befektetői csoporttól 50 millió dollárnyi (13,3 milliárd forintnyi) kriptopénzt loptak el.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!