[Frissítve] Ráfázhattak a korai windowsos tabletek vásárlói

windows 10 microsoft surface tablet mobil lumia laptop
South Korean promotional models present Windows 10, the latest operating system from US software giant Microsoft, during a launch event in Seoul on July 29, 2015. Microsoft is aiming to build lasting relationships with the operating system Windows 10 seen as critical to reviving the fortunes of the once-dominant tech giant. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy a jövő év elejétől biztonsági javításokat sem kapnak majd.
Vágólapra másolva!

Frissítés: a Microsoft többé-kevésbé megoldotta a problémát, a részletek itt olvashatóak.

A napokban a ZDNet számolt be először a hírről, miszerint akad egy igen komoly probléma a néhány évvel ezelőtt kiadott windowsos táblagépekkel: nem kompatibilisek a Windows 10 márciusban kiadott legutóbbi nagy frissítésével. Konkrétan az olyan táblagépekről van szó, amelyekben az Intel Clover Trail platformba tartozó, 2012 végén és 2013 közepén piacra dobott Atom Z2760 / Z2520 / Z2560 / Z2580 processzorok dolgoznak.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Az Acer tájékoztatása szerint a Windows 10 éppen aktuális Alkotói Frissítésének telepítése után grafikai hibák lépnek fel az eszközökön, az ikonok és a szövegek vagy hibáson, vagy egyáltalán nem jelennek meg. A problémát az Intel HD Graphics grafikus meghajtó hibás működése okozza, állítólag a Microsoft próbál segíteni a gyártóknak a probléma megoldásában.

Ez kissé furcsa, elméletileg az Intelnek kellene megjavítania az illesztőprogramot, ezek szerint a céget nem foglalkoztatja különösebben a gond. A szokatlan helyzet részben talán annak köszönhető, hogy az újabb Intel processzorokba integrált grafikus vezérlőktől eltérően az érintett termékekbe még nem az Intel által tervezett GPU került, hanem az Imagination Technologies által fejlesztett PowerVR Series 5(XT) család valamelyik tagja.

A problémát az jelenti, hogy a Windows 10 nagy frissítései a kiadásuktól számított 18 hónapon keresztül kapnak biztonsági frissítéseket. Ha nem sikerül megoldani a gondot, és így a javarészt 2013-2015 között piacra dobott tabletek tulajdonosai nem tudnak újabb Windows 10-re frissíteni, akkor a táblagépeik 2018 elejétől biztonsági frissítéseket sem kapnak majd.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!