A vállalat bejelentette a széles körben utált plugin halálát.

Tavaly szeptember közepén az Adobe közölte, hogy megkezdi a Flash böngészőbeépülő kivezetését a piacról, ugyanis az alternatív webes technológiák folyamatos fejlődésének köszönhetően egyre kevesebb szükség van a szoftverre. Ugyan ezt nem pedzegette a vállalat, azonban biztonsági szempontból egy totális katasztrófa a Flash, sok évnyi kőkemény munka ellenére a havi rendszerességgel kiadott biztonsági frissítései gyakran tucatnál is több kritikus sebezhetőséget szüntetnek meg benne. 

Forrás: AFP/Justin Sullivan

Az Adobe most bejelentette, hogy már nagyon konkrét tervekkel rendelkezik a beépülő kivezetése kapcsán: 2020 végéig elérhető és támogatott marad, ám utána vége a dalnak, azaz

a Flash ténylegesen megszűnik.

Az Adobe bejelentésével párhuzamosan a Microsoft is közölte a beépülővel kapcsolatos kivezetési ütemtervét. Az Edge böngészőt használók idén és jövőre egyre több alkalommal találkozhatnak majd a Flash bekapcsolására rákérdező üzenetekkel, majd 2019-ben a vállalat az Internet Explorer és Edge böngészőkben is ki fogja alapértelmezetten kapcsolni a plugint. Végül a rákövetkező évben teljesen megszűnik majd a Flash futtatásának lehetősége a böngészőiben.

A rivális böngészőfejlesztők már megkezdték az Adobe Flash kivezetését, alapértelmezett beállítások mellett az Internet Explorer – Microsoft Edge – Firefox hármason kívül egyetlen böngésző sem hajlandó külön felhasználói jóváhagyás nélkül elindítani azt. A jövő hónaptól kezdve a Firefox is kihátrál a plugin mögül, abban is külön kell majd engedélyezni a futtatását.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!